keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

UMASS Internship-vuosi

Oletko koskaan ajatellut erikoistua Yhdysvalloissa? Mikäli vastauksesi on positiivinen, lue alla olevat linkit huolella, ja mieti uudelleen. Ei vaan. Melkoinen kokemushan tämä on ollut. Nyt vuosi vastavalmistuneen (heh heh) lääkärin taivalta yhdysvaltalaisessa terveydenhuollossa on ohi. Tästä kirjoitelmasta löydät kokemukseni.

ENNEN ERIKOISTUMISEN ALKUA
Jotta erikoistumaan pääsee, pitää läpäistä muutama pikkutentti (ihan pientä kertailua vaativia vain - just joo) ja taaplailla läpi melkoinen paperiviidakko.
* USMLE-tentit ja haku erikoistumisohjelmiin

ORIENTOITUMISTA OHJELMAAN JA TYÖHÖN
Kaksi viikkoa ennen varsinaisen ohjelman alkua oli intensiivinen perehdytysjakso. Orientoituminen jatkui työn alettuakin.
* Työmatka ja elvytysopetus
* Milford ja hengityssuojaimet
* Lisenssi, tuberkuloosi ja hakulaite
* Dr. House
* Ensimmäiset sanelut ja hidas reagointi

PAPERITYÖT
Paperitöiden määrä on aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Joka päivä, jokaisesta, ihan kaikki - periaatteella mennään.
* Päivittäinen "Progress note" ja Morning-Report-formaatti
* Tuloteksti, progress note, epikriisi, määräykset ja sign-out
* Lomake ihan kaikkeen
* Alussa riitti energiaa lukemiseenkin

OSASTOJAKSOT
Osastojaksoja mahtui preliminary internship (= muille erikoisaloille jatkavien)-ohjelmaan 5+2+1=8 kpl, sisätaudeilla jatkavilla yhteensä 9 kpl. Osastojaksojen yhteinen nimittäjä oli työpäivien määrä viikossa, keskimäärin 6 päivää, mutta vapaapäivien sijoittuminen vaihteli. Sekä yliopistosairaalassa että Memorial Hospital:issa viikon vapaapäivä oli joko lauantai tai sunnuntai; Milfordissa mikä tahansa päivä. Työtuntimäärissä sen sijaan oli huimia eroja. Yliopistosairaalassa koputeltiin jatkuvasti neljälle viikolle keskiarvoistettua maksimiviikkotuntimäärää 80 tuntia viikossa, kun taas Memorial Hospital:issa ja Milfordissa jäätiin huomattavasti sen alapuolelle. Suomeen verrattuna tosin näidenkin tuntimäärä meni vahvasti punaiselle. Osastojaksot olivat ylivoimaisesti raskain osuus internship-vuoden aikana, erityisesti vapaapäivien puutteen, mutta myös huimien tuntimäärien vuoksi.
Yliopistosairaala (yhteensä 5 jaksoa)
1. Ensimmäinen yleissisätautijakso
* Ikävä sattumus
* Pitkiä päiviä 1
* Pitkiä päiviä 2
* Parisuhde koetuksella
* Yhteenveto jaksosta
2. Toinen yleissisätautijakso
* Yhteenveto jaksosta
3. Gastroenterologia
* Pitkiä tunteja ja väsymystä kotiin ajaessa
* Yhteenveto jaksosta
4. Keuhkotaudit ja munuaissiirtopotilaat
* Yhteenveto jaksosta
5. Hematologia ja onkologia
* Melkein lakossa
* Anaplasma
* Yhteenveto jaksosta
Milford (yhteensä 2 jaksoa)
* Ensimmäisen päivän jälkeen
* Tunnelmia alkuvaiheessa
* Loppuvaiheessa - ja suullinen palaute
* Yhteenveto jaksoista
Memorial Hospital (yksi jakso)
* Yhteenveto jaksosta

YÖVUOROT
Yövuorojen hyvinä puolina olivat vapaapäivät (kolme putkeen) ja paperitöiden vähäinen määrä. Itse yöt saattoivat olla hyvinkin intensiivisiä ja eläminen eri rytmissä perheen ja koko muun maailman kanssa oli uuvuttavaa. Neljä meistä muille erikoisaloille jatkavista joutui tekemään kaksi ylimääräistä yötyöviikkoa, muut selvisivät yhdellä jaksolla.
Neljän viikon jakso
* Päiväohjelmaa vuorojen välissä lasten lomaillessa
* Kuolintodistuksia ja väsymystä
* Yhteenveto jaksosta
Kahden viikon jakso
* Yhteenveto jaksosta

VAPAAVALINTAISET JAKSOT
Osastojaksojen ja yövuorojen lisäksi oli mahdollista valita neljälle - tai minun tapauksessani kolmelle ja puolelle jaksolle jotain itseä kiinnostavaa. Valitsin aiheita, joista saattaisi olla hyötyä myös neurologialle siirtymisen jälkeen. Loma-ajat ja muut vapaat piti mahduttaa näiden jaksojen ajalle. Sen lisäksi jokainen joutui toimimaan 1-2 viikkoa kerrallaan ns. backup:ina mahdollisten sairastapausten varalta. Itselleni nakki napsahti vain kerran ja sekin arkipäivänä - aika hyvin, sillä olin varalla yhteensä neljän viikon ajan.
Endokrinologia
* Men 2a ja Sunny
* Tehostamisen varaa ajankäytössä
* Yhteenveto jaksosta
Munuaistaudit
* Jakso alkoi Hurrikaani Sandy:n aikoihin
* Yhteenveto jaksosta
Syöpätaudit
* Outo puhelimen soittoääni
* Yhteenveto jaksosta
Kardiologia
* Yhteenveto jaksosta

SEKALAISIA HUOMIOITA
Kaikenlaista on vuoden aikana sattunut sekä töissä että sen ulkopuolella. Välillä on myrskynnyt ja tupruttanut lunta, välillä on kärsitty paahtavasta helteesta. Alla irtohuomioita tapahtumista, jotka eivät oikein mahtuneet minkään alaotsikon alle.
* Uusia haastateltavia
* Liikuttavaa vieraanvaraisuutta (Nemo-myrsky)

Ympyrä sulkeutui uusien internien saavuttua orientoitumiseensa viime viikon maanantaina. Minä jatkan omalle alalleni neurologialle ensi viikolla. Siitä kuulette lisää jatkossa - halusitte tai ette.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että vuosi on nyt tehty. Ihan hirmuisaa uurastusta. Onnea siitä suoriutuneelle! Onko minkäänlaista lomaa tiedossa?

    VastaaPoista
  2. Varsinaista lomaa ei ole tiedossa, mutta sain 5 päivän tauon muutaman säästyneen vapaapäivän ja kepeän viimeisen jakson vuoksi. Ensi viikko on perehdytystä aamusta iltaan ja sitten taas mennään.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.