tiistai 9. huhtikuuta 2013

Keuhkotauti- ja munuaissiirtopotilaat samassa jaksossa

Kun ns. Short Stay-(seurannassa lyhyen aikaa olevat potilaat)-tiimi siirrettiin lääkäreiltä hoitajille pari kuukautta sitten, jäi yksi tiimi vapaaksi muita osastopotilaita varten. Monet eri suppeat erikoisalat saivat kertoa toiveensa ja erityisesti oman panostuksensa erikoistujien koulutukseen ennenkuin johtoryhmä valitsi niistä kaksi. Syntyi yhdistetty keuhkotauti- ja munuaissiirtopotilaiden jakso. Jakso toimi ennen meitä yhden erikoistujajoukon kanssa, me olimme toisia. Pahimmat ongelmat kahden melko erityyppisen alan yhdistämisen kanssa oli jo ratkaistu ennen aloittamistamme. Ongelmia olivat olleet aikataulujen sovittaminen yhteen - milloin kierretään keuhkotautien erikoislääkärin kanssa ja milloin nefrologin, ja milloin on keuhkotautien opetusta ja milloin munuaistautien. Meidän kanssamme näitä ongelmia ei juurikaan ollut. Arkipäivisin olimme jo ennen virallisen kierron alkua käyneet tapaamassa kaikki munuaissiirtopotilaamme, joita oli aina vain muutama kerrallaan, ja niinpä itse kiertoon munuaissiirtoporukan kanssa meni vain puoli tuntia aikaa. Sen jälkeen kiersimme enemmän perinteisellä tyylillä keuhkotautipotilaat, mutta olimme heidän kanssaankin valmiita yleensä yhteentoista mennessä, mikä on aika paljon paremmin kuin yleissisätautipuolella. Koulutukseenkin molemmat olivat selvästi oikein panostaneet, ja koska potilasmäärämme oli lähes kokoajan pienempi kuin sallittu 20/tiimi, oli meillä hyvin aikaa siihen osallistua. Tiimini koostui loppusuoralla erikoistumisensa kanssa olevasta kalifornialaisnaisesta M ja alunperin Ghanasta kotoisin olevasta, mutta Englannissa opiskelleesta miehestä T. Yhteinen sävel oli helppo jälleen löytää. Kokonaisviikkotuntimääräni oli keskimäärin 74. Alla eriteltynä kokemukseni kummaltakin erikoisalalta.

Keuhkotaudit:
Keuhkotautipotilaita oli tietenkin enemmän. Potilaat tulivat hoitoomme suoraan päivystyksestä, teho-osastosiirtoina tai poliklinikalta sovitusti. Yleisin tulosyy oli hengenahdistus. Tapaamiemme potilaiden kohdalla se johtui astmasta, keuhkoahtaumataudista, keuhkoemboliasta, keuhkokuumeesta tai pleuranesteestä, ja hoidettiin siten aika eri tavoin. Varmaa syöpädiagnoosia ei saanut kukaan, mutta monen kohdalla sitä epäiltiin. Paperityöt olivat samanlaisia kuin yleissisätaudeilla.

Munuaissiirtopotilaat:
Näitä potilaita yhdisti vain munuaissiirtohistoria vuosien 1993 ja 2012 välisenä aikana. Aika erilaisia ongelmia luonnollisesti oli heillä, joilla munuainen oli moitteettomasti toiminut jo kymmeniä vuosia ja heillä, joilla siirtoleikkauksesta oli vain muutama kuukausi aikaa. Potilaat olivat sairaalassa mm. hyljintäreaktion, yleistilan laskun, oudoksi muuttumisen, päänsäryn tai varvasinfektion vuoksi. Tuloteksti ja päivittäiset tekstit tehtiin käsin, epikriisi saneltiin puhelimella.

Jakso on ohi, ja samalla päätti kolmen peräkkäisen osastojaksoni painajaisen. Nyt minulla on kaksi viikkoa lomaa, lasten ensi viikolla olevan kevätloman kanssa päällekkäin. Kalenteri on jo nyt aika täynnä toimintaa. Ehkä parit päiväunet joudun kuitenkin ottamaan.

2 kommenttia:

  1. Oikein ihanaa lomaa sinulle! Uurastustasi olen hämmentyneenä ja ihaillen seurannut. Hattua nostan! Lapsille myös hauskaa lomaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Maija-Helena! Loma tekee hyvää itse kullekin. Mukavaa kevättä! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.