perjantai 13. marraskuuta 2009

The Truman Show

Muistaako kukaan elokuvaa The Truman Show? Paljastamatta sen enempää juonesta tuon blogikirjoitukseemme liittyvän ilmiön siitä esiin: Trumanin elämässä kaikki asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä, iloisesta koirantaluttajasta ja hymyilevästä naapurista lähtien. Välillä itsestäni tuntuu samalta. Matkalla Iso-O:n preschoolille tapaamme lähes aina naapurustossamme asuvan perheen äidin ja isän kutsumassa koiraansa pihalla ovet auki seisovaan autoonsa; ystävällisesti he aina tervehtivät tavalla, joka alkaa jo olla tuttu:"Hi, how are you?" Juuri ennen preschoolin lähellä olevaa risteystä (Lincoln Street) heilutamme kuljetuskärryä työntävälle miehelle, joka huomioi meidät (ja erityisesti sen, jos tapaamiseemme liittyy jotain poikkeavaa, kuten Pikku-O:n puuttuminen tai liikkumisemme pyörien sijaan kävellen), ja toivottaa:" Have a nice day!" Kun vielä ympäristö, jossa elämme, on sievää ja huoliteltua, tuntuu välillä kuin olisi osa suunniteltua saippuaoopperaa.

E:n koulumatka on sen verran pidempi, että jo muutaman kymmenen sekunnin ero kouluunlähdön ajankohdassa saa tapahtumiin muutoksia päivien välillä, eikä tunnetta saippuaoopperamaisuudesta pääse syntymään. Ainoastaan koulun lähellä olevan ison tien ylitys (Beacon Street) tapahtuu samalla sapluunalla. Keltaiseen huomioliiviin/takkiin sonnustautunut, liikenteenohjaajan hattu päässään iloisesti keskellä risteystä seisova, lähellä eläkeikää oleva nainen ohjaa meidät tien yli sanoin:"Okay, keep going!", sanoen sitten:"Have a great day!" ja huikaten lopuksi peräämme:"See you tomorrow!" Tunnen hymyni jo leventyneen.

Pikku-O:n elämässä saippuaooppera jää vähemmälle ja tarjolla on enemmänkin improvisaatiota ja vaihtuvia tilanteita. Eilen pääsimme kirjaston satu- ja laulutunnille, jossa Pikku-O oli aktiivinen osallistuja kielestä huolimatta, muutoin tilanteet vaihtuvat pääosin kotona ja lähiseuduilla liikkuessa. Ainoastaan päivälevon ja hyvin nukuttujen öiden aikaan tilanteet ovat vähemmän vaihtuvia, ja ehkä sitten enemmän sitä ennalta-arvattavaa Truman-osastoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.