torstai 15. lokakuuta 2009

Vapaaehtoinen hauska pakko

E:n koulun myötä termi 'vapaaehtoisuus' on saanut aivan uuden merkityksen. Kuulumme luokan sähköpostilistalle, jonka kautta on tullut jo useita iloiseksi naamioituja velvotteita, joihin 'vapaaehtoisesti' voi osallistua. Kun parin viikon päästä on opettajan ja vanhempainyhdistyksen järjestämä Halloween-juhla koulupäivän aikana, saa sinne osallistua 5 'vapaaehtoista' vanhempaa muiden 'vapaaehtoisesti' tuodessa tykötarpeet erilaisia puuhapisteitä varten. Kun kaikille vanhemmille ei näitä 'vapaaehtoisuuksia' järjestynyt, voi tilanteen korjata myöhemmin:"Those who did not get to volunteer this time can be first next event!". Kyllä. 'Vapaaehtoisuutta' järjestyy myös viikoittain E:n luokan kirjastotunnin aikaan. Kävi nimittäin selväksi, että joka kerta paikalla saa (=pitää) olla 1-2 vanhempaa auttamassa lapsia kirjojen lainaamisessa ja aiempien kirjojen vastaanottamisessa. Netissä on lista, johon voi merkitä oman 'vapaaehtoisen', itselleen sopivan ajan. Kysyin E:lta, onko noloa, kun äiti tulee paikalle tietämättä, mitä siellä pitää tehdä. Saatatte arvata pienen hymyn ja nenän nyrpistyksen kera annetun vastauksen.

'Vapaaehtoisuuteen' törmää muuallakin. Erilaisten tilaisuuksien kahvitus on ilmainen, mutta niihin liittyy 'vapaaehtoinen' 5 dollarin maksu. Samoin osallistuminen koulun äitien tilaisuuteen (sellainenkin on!) on maksuton, mutta 'vapaaehtoisen' 20 dollarin lahjoituksen vanhenpainyhdistykselle saa tehdä.

Jos tämä jatkuva 'vapaaehtoisuus' on ihmettänyt, jaksaa myös kaiken 'hauskuus' vielä huvittaa. Kaiken todella pitää olla koko ajan hauskaa ("fun"). Kasvistensyömistä kehutaan hauskaksi, ensimmäisen luokan käyminen on hauskaa, oppiminen on hauskaa, käveleminen kouluun on hauskaa, 'vapaaehtoisuus' on hauskaa, yksinkertaisesti kaikki voi olla hauskaa. Asenteena aika ihastuttavaa, mutta välillä tulee ajateltua, josko jatkuva hauskuuden toitottaminen yrittäisi viedä ajatukset pois vähemmän miellyttävistä asioista. No, nähtäväksi jää, kuinka leveällä hymyllä meidän perheemme joskus Suomeen palaa. Aivopesu on alkanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.