torstai 6. elokuuta 2009

Terveydenhuoltoa ja ongelmia

Näimme muutama viikko sitten bussissa pyörätuolilla liikkuvan toispuolihalvaantuneen miehen, jonka toinen alaraaja oli jouduttu katkaisemaan. Mies halusi tehdä E:n kanssa "High five" muutaman kerran liikaa E:n sietokyvylle, mutta tilanteesta selvittiin mukavasti ja poistuessamme bussista kohteliaasti vielä hymyiltiin puolin ja toisin.

Näimme saman miehen toissapäivänä polkupyörätreeniemme aikana lähipuistomme vieressä. Mies tuli ulos bussista, minkä jälkeen hänellä liioittelematta kesti kymmenen minuuttia kääntää pyörätuolinsa kävelytien suuntaiseksi. Sen jälkeen hän lähti etenemään tuolinsa kanssa vauhtia, joka oli lähes sietämätöntä sivusta seurata: halvaantumattomalla kädellään hän pyöräytti rengasta aina kädenmitan verran eteenpäin (=10cm). Aikaa kului tuhottoman paljon rullata pelkästään puiston yhden reunan verran. Katsoessani hidasta kulkua sivusta kuten muutkin kulkijat, en voinut välttyä ajattelemasta, että Suomessa kyseisellä miehellä olisi suurella todennäköisyydellä yhteiskunnan kustantama sähköpyörätuoli.

Yhdysvalloissa on menossa hurja tunteisiin vetoava, täysin älyttömäksikin äitynyt keskustelu aiheesta Health Insurance Reform eli Obaman hallinnon yritys saada kaikille kansalaisille mahdollisuus terveyden-ja sairaudenhuoltoon. Vakuutusyhtiöiden voitontavoittelu on aiheuttanut vakuutusmaksujen nousun niin korkeaksi, että 50 miljoonaa ihmistä on pudonnut tilanteeseen, jossa heillä ei ole varaa sairausvakuutusmaksuihin eli sitä kautta sairaalahoitoon. Aika huimaa. Kun Obaman hallinnon toimesta yritetään saada reformia läpi, on vakuutusyhtiöiden, lääkefirmojen, sairaaloiden ja yksittäisten republikaanitaustaisten pamppujen miljardeilla dollareilla kustantamien lobbausfirmojen avulla valjastettu ihmisiä pitämään lukemattomia ja äänekkäitä mielenosoituksia reformin kaatumisen puolesta. Reformin sanotaan mm. aiheuttavan sen, että verot kohoavat, kaikkien on otettava valtion oma sairausvakuutus, vakuutuskattavuus laskee niiden osalta, joilla sellainen on ja yksittäisinä asioina jopa aiheuttavan pakkoabortit ja "mandatory sex changes" (miten tämän ikinä suomentaisikaan - pakko vaihtaa sukupuolta?). "It's the Governments secret plan to kill your grandparents and all the elderly people". Mahdollisuus päästä lähietäisyydeltä seuraamaan tätä spektaakkelia on samalla viihdyttävää ja kauhistuttavaa. Medialukutaidottomia ihmisiä pelotellaan asioilla, jotka eivät ole todellisia. Kyllähän Suomessakin osataan lobata ja totuutta vääristellä, mutta mittakaava on niin kovin toisenlainen. Jäämme ihmettelemään.

Ihmettelemme myös toista omaan terveyteemme liittyvää asiaa. Huolemme nimi on A-vitamiini. Sitä lisätään täällä todella moniin ruoka-aineisiin (kuten meillä paljon kuluvaan maitoon ja leipään). On vaikea ymmärtää, miksi niin tehdään. Linkkinä näkyvän Wikipedia-tekstinkin mukaan USA:ssa saadaan A-vitamiinia tarpeeksi ruoasta; sen sijaan maailmanlaajuisesti ongelmana on kehitysmaiden lasten vähäinen A-vitamiininsaanti. Pseudotumor cerebri:tä ja muita ongelmia odotellessa jääkaapistamme löytyy gallonatolkulla maitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.