sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Vapaaehtoista kaikki on vaan

Olen selvästi alkanut adaptoitua nykyiseen elämänmenoomme, sillä ilmoittauduin vapaaehtoiseksi sekä lasten After School Program:in että koulun kunnostuspäivään. Tänään sunnuntaina, toukokuun 15. päivänä oli koko kaupungin kattava Newton Serves-päivä, jonka tarkoitus on tuoda kaupungin asukkaat vuosittain yhteen tekemään erilaisia pieniä tehtäviä kaupungin rakennusten ja puistojen parantamiseksi. Etukäteen harmittelin päivän kulumista hukkaan, ja kun aamulla vielä satoi vettäkin, meinasi laiskuus iskeä. Sain kuitenkin hypättyä pyörän selkään, ja huristeltua kohti ensimmäistä kohdettani.

MRASP (Mason-Rice After School Program) on E:n ja Iso-O:n iltapäiväkerho, jossa ensin syödään omat eväät, sitten tehdään läksyt (E maanantaisin, jolloin opettaja on antanut koko viikon läksypaketin), ja sitten osallistutaan erilaisiin, vaihtuviin aktiviteetteihin. Iso-O:n lempijuttuja ovat tanssikerho (yksi opettajista on balettitanssija) ja erilaiset piirtämiseen/maalaamiseen/askarteluun liittyvät projektit. E on aika usein pelaamassa jotain peliä tai liikkumassa. MRASP:n tilat ovat Iso-O:n ja E:n ryhmien osalta koululla, mutta 4.-5. luokkalaiset ovat pihan toisella puolella olevassa rakennuksessa. Tämä rakennus kaipasi kunnostusta.

Paikalla oli useita vanhempia sekä monta purkillista Dunkin Donuts kahvia, donitseja ym. Yläkerran liikuntasalissa soi musiikki. Joku oli suojannut lattian. Sain käteeni telan ja maalia. Olihan se aika helppoa alkaa sutia maalia seinään, kun ei tarvinnut huolehtia suojaamisista, eikä varsinkaan telojen ja pensseleiden puhdistamisesta. Melkeinhän sitä sanoisi mukavaksi hommaksi. Puolitoista tuntia pyörittelin telaa pitkin liikuntasalin seiniä. Sitten alkoi päässä surista sen verran paljon, että halusin ulos, ja päädyin kävelemään kohti toista kohdettani n. puolitoista tuntia etuajassa.

Kun saavuin koulun omaan liikuntasaliin, oli siellä seinät jo maalattu kertaalleen. Saapumiseni noteerattiin selvästi hyvänä asiana; moni tuli tervehtimään, ja rehtori hymyili hyväksyvästi (olemme olleet tökerön huonosti mukana kaikissa iloisissa 'vapaaehtoisissa' tapahtumissa). Liikuntasalissa oli siis tauko. Menin ulos, jossa oli suuri joukko perheitä puuhaamassa koulun puutarhan parissa. Sielläkin oli suvantovaihe. Liukenin paikalta, ja olin kuin huomaamattani takaisin kotona.

Lapsilla oli selvästi tekemisen puute. Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelun alkuun oli vielä lähes kolme tuntia aikaa, joten kysyin, josko pienillä riittäisi innostusta lähteä "vapaaehtoilemaan". Ei kestänyt kauan ennenkuin olimme koko porukan kera takaisin koululla. Lasten kanssa oli helpompi jäädä puutarhahommiin, joten maalausurakka jäi omalta osaltani koululla kokematta.

E kauhoi kaveriensa kanssa muutaman kärryllisen kariketta kottikärryyn. Iso-O pörräsi iloisena paikasta toiseen tekemättä mitään oikeasti hyödyllistä. Pikku-O kaivoi onnellisena pienellä lapiolla kariketta kasasta kärryyn ja kärrystä kompostiin sekä kukkapenkkeihin. Kaikki kolme osasivat arvostaa ruokapöytää. Lautasille ilmestyi mansikoita, sipsejä, viinirypäleitä ja korvapuustintapaisia pullia. Tarjolla oli myös tortilloja täytteineen, mutta ne eivät pieniä innostaneet. Parin tunnin urakoinnin jälkeen alkoi sataa kaatamalla, ja lähdimme silloin kotiin. Kastuimme läpimäriksi. Suihkun jälkeen oli aika latautua Maailmanmestaruus-kisoihin.

T oli eilen ohjelmatiedoista varmistanut, että televisiomme näyttää loppuottelun. Tiedoissa oli joukkueiden kohdalla vain merkintä "TBA" (=to be announced). Pettymys oli tänään huomata, että tiedot oli poistettu, ja tilalla oli haavipallo-ottelu Toronto vastaan jokin täkäläinen joukkue. Ilmeisesti Suomi vastaan Ruotsi ei ole täällä ihan niin kiinnostava kuin suomalaisena saattaisi kuvitella.. Mutta, haavipalloa! Kuka katsoo televisiosta haavipalloa? Olisi ollut edes amerikkalaista jalkapalloa, niin tilanne olisi ollut helpompi ymmärtää.

No. Onneksi on internet. Suomenkielisen selostuksen kuvanlaatu oli hirveän huono ja se katkesi koko ajan. Lopulta T löysi hyvälaatuisen kuvan. Selostus oli venäjäksi. Lievä tunnelman latistaja, mutta päädyimme arvostamaan toimivaa yhteyttä ja televisiotasoista kuvaa. Kun maaleja ei juuri tullut, hyydyin itse keittiön puolelle kokkailemaan, ja osallistuin vasta loppumetreillä, kun 16 vuoden tauon jälkeen Suomi alkoi latoa kiekkoa Ruotsin verkkoon, ja voitti ottelun 6-1. Hurraa!

Nauroimme ottelun jälkeen, kuinka koomista olisi lähteä kotitiellemme Suomen lippuja heiluttamaan ja Vuvuzela-torvia toitottamaan, kun kukaan ei tietäisi, miksi me niin tekisimme. Jäimme siis kotiin. Pelasimme Suomi-peliä, ja iltalauluksi lauloimme lasten kanssa Maamme-laulun, jonka laulamista muutaman kerran harjoittelimme torstaisen koulukäyntimme jälkeen (ymmärsin tuolloin, että lapsemmehan osaavat Yhdysvaltain kansallislaulun paremmin kuin Suomen).

Huomenna saamme mennä vapaaehtoisesti töihin ja kouluihin. Ihanaa. Vapaaehtoisuus on mukavaa.

1 kommentti:

  1. Saimme muiden mukana kiitoksia osallistumisesta, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen oikein kahdelta eri taholta. Tässä kiitokset kopioituina:

    Mason-Rice PTO:
    What a day it was, yesterday, at Mason-Rice! We repainted the gym, rebuilt the school garden, cleaned up the front gardens and grounds - and all before the rain started. We even had a visit from Sidewalk Sam! More than the work that was done, we shared a unique day of community volunteerism and spirit.

    We would like to thank all the Mason-Rice volunteers who participated: Maggi Alexander; Bajaj/Galvin family; Amy Baumel; Boberg/Kahng family; Meredyth Bowman; Dirga/Giglio family; Feng family; Foehl family; Friedenthal/Rosenthal family; Gilbert family; Green/Scarborough family; Hamilton family; Heff/Laden family; Helenius family; Hill family; Matthew Ibla; Liri Kaler and Andrew Kaler; Dan Kiernan and Jackson Fyfe-Kiernan; Katie Kramer; Larson family; Lev/Goodman family; Lewis/Sillman family; Lyons family; Martin family; Loren Sklar and Julian Fu; Slater family; Thurmond family; Alex & Michael Tsicoulias; Matt Whitney; and the Verga family.

    ...

    MRASP:
    Our MRASP Newton Serves at the Hut was amazing yesterday!

    With everyone's hard work, we.....
    *installed and painted 8 new interior doors - keeping the heat & looking great!
    *put weatherstripping on exterior doors - no more daylight coming through!
    *closed in a large gap in the wall & ceiling in the stairwell
    *repaired interior walls
    *installed new toilet seats in both bathrooms
    *painted both bathrooms thoroughly (walls, stalls, & floors!), the gym, games room, hallways,stairwells, etc.
    *cleaned!

    A very special thank you goes to Steve Sheldon who organized all our repairs. He walked the Hut with us (many times!), reviewed our wish lists, organized all the repairs, shopped for all the supplies, and spent all yesterday working!

    We could not have done it without every single one of you! Many thanks to all who so cheerfully provided brains and brawn to the Hut - Jeff Agar, Lee Campbell, Ippolita Cantuti-Castelvetri, Tom Crowley, Eliza & Bob Datta, Scott Drake, Mark Esser, Sue Farrell, Steve Friedenthal, Andy Gelbert, Ira Hart, Amanda Hegarty, Johanna Helenius, Sue Landay, Martha Lawler, Doug Levy, Michele & Andrew Levy, Veronica Moran, Sarah Niemczycki, Jane Robinson, Michele Rosenthal, Stacey Sacks, Marie Sheldon, Al Stadnicki, Rick & Diane Stevenson, JoAnne Sylvia, Dongsheng Wei, and Li Zhen - hopefully I'm not missing anyone!

    Kun oikein tarkasti katsoo, saattaapi nimemme löytyä muiden joukosta. Sädekehäni pään yläpuolella loistaa kirkkaana - hetken.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.