sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Neurologia (PGY 3): Osastopäivä, elective days, procedures, vacation, stroke ja illat

Miten voi samaan jaksoon mahtua näin paljon kaikkea? Lempiosuuteni oli loma, josta kirjoitin erikseen jo aikoja sitten. Muita osia olivat yksittäiset päivät osastolla, toimenpiteitä tekemässä ja tutkimusta harrastamassa. Jakso loppui aivohalvausviikkoon ja pitkien iltojen viikkoon.

Osastopäivä meni yllättävän hyvin, vaikka edelleen toinen juniorierikoistuja puuttui. Onnekseni psykiatrian intern Leah ja sisätautien erikoistuja Cyrus olivat paikalla, joten apua oli mukavasti. Erikoislääkärinä oli Novak, joka on välillä itseäänkin nopeampi. Kiinnostavin potilastapaus oli alle viisikymppinen mies, joka tuotiin sairaalaan, koska hän oli käytännossä nukkunut edelliset 48 tuntia. Hassua, ettei perhettä aiemmin huolettanut. Magneettikuvaus paljasti, että hanella oli molemminpuolinen talamusinfarkti.

Tutkimuksesta ei ole mitään kerrottavaa. Kerron, kun on.

Toimenpiteitä olisin mielelläni tekemättä. Koska niitä kuitenkin osuu kohdallemme huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, järjestettiin meille niitä varten oikein erityispäiviä. Minulla oli kaksi selkäydinnestenäytettä ja tarjolla yksi Baclofen-pumpun säätäminen. Potilas ei kuitenkaan saapunut paikalle. Ihan mukava aamupäivä. Iltapäivällä oli normaali klinikkapäivä; sellainen, joka meillä on ihan joka torstai.

Stroke-periodi sujui entiseen malliin. Junioreinani olivat Max ja syyrialainen Firas, joka jo sai käteensä sisätautierikoislääkärin paperit. Minulle oikein nätin suosituskirjeen kirjoittanut Carandang oli erikoislääkärinämme. Koska olen seniori, ei minulla ole niin suurta roolia. Potilaat on jaettu juniorien kesken.

Illat sen sijaan ovat hirveitä. Pelastukseni oli, että sain tehdä ne todella skarpin Ribalin kanssa. Jatinderin kanssa vaihdoimme illat päittäin, ja teimme hurjan yhdistelmäviikon strokea ja iltoja yhdessä, mutta saimme palkinnoksi viikon omavalinteisella toiminnalla. Jee.

ACLS (Advanced Cardiovascular Life Support) ja BLS (Basic Life Support) sertifikaatiot ovat voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Koska edellisestä kerrasta oli jo yli kaksi vuotta, täytyi asia hoitaa kuntoon pikapuoliin. Sain siihen viimein aikaa iltoja tehdessäni, ja nyt olen jälleen pätevä elvyttämään. Ainakin teoriassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.