maanantai 26. tammikuuta 2015

Ennen lumimyrskyä

Juuri ennen lumimyrskyn alkua olemme jatkaneet normaalia arkielämäämme. Bensa on jatkanut laskuaan ja viimeisin tankkaukseni hinta oli 1.99 dollaria gallonalta. Tasan kaksi dollaria gallonalta vähemmän kuin pahimmillaan pari vuotta sitten. Euro romahti oikein kunnolla alimmilleen yli 12 vuoteen. Yhdysvaltain uusi senaatti ja kongressi aloittivat työnsä; nyt molemmat republikaanivoittoisina, mikä tuonee kaikenlaista 'kiintoisaa' keskustelua julkisuuteen. Obama piti kuudennen "State of the Union"-puheensa, joka oli monien mielestä hänen parhaansa koskaan. Olin samaa mieltä jo ennen kuin kuulin viralliset kommentit. Kammottava paikallisuutinen kuultiin bostonilaisesta sairaalasta, jossa tyytymätön potilas ampui lääkärin (Michael Davidson) ja sitten itsensä.

Kävin E:n opettaja-vanhempitapaamisessa. Vanhemmat saivat valita opettajaparin useasta vaihtoehdosta. Valitsin matematiikanopettajan, joka on E:n 'Homebase'-opettaja sekä Social Studies-opettajan. Ei heillä ollut mitään huolestuttavaa sanottavaa. Ainoa negatiivinen asia on E:n malttamattomuus odottaa hitaampien kavereiden vastausvuoroa. Tämä sama malttamattomuus tietysti näkyy kotonakin. Koko ajan pitää olla äänessä ja mahdollisimman 'vitsikäs' teinikomedioiden tyyliin. Maantiedossa, joka on osa Social Studies:ia, E voitti Geography Bee:n ja etenee nyt koulun sisäiseen kisaan. T toi Boston Collegelta muutaman kirjan, joita maanlaajuiseen kisaan etenevät ovat käyttäneet. Emme todellakaan yritä saada häntä opiskelemaan detaljeja kilpailua varten, vaan lähinnä saamaan kuvan siitä, mitä on odotettavissa. Oheisen linkin takaa löytyy esimerkkikysymyksiä. E:n sijaan kirjoista ovat erityisen innoissaan olleet Iso-O ja Pikku-O. E itse suhtautuu asiaan varsin lakonisesti.

Iso-O on aktiivisesti treenaamassa Yhdysvaltain osavaltioiden pääkaupunkeja. Aktiivisesti hän myös harmittelee omaa ranskakerhoaan, minkä ymmärrän hyvin. Kerho on tarkoitettu K-3.luokkalaisille ja kun mukana on muutama 5-vuotias ei ole ihme, että taso on aika eri kuin mihin lähes 10-vuotias olisi halukas. Vapaa-ajalle vapaaehtoiseksi pakoksi muodostunut Destination Imagination vie kaksi päivää viikossa aina maaliskuun puoliväliin saakka, jolloin on Massachusettsin laajuinen loppukilpailu. Onneksi Iso-O tykkää. Silloin ei ole väliä, vaikka äitiä moinen sitovuus harmittaakin. Kilpailu on Worcesterissa, työkaupungissani. Vaikka satun itse olemaan kaupungissa samaan aikaan, on minua kielletty saapumasta paikalle. Höh.

Pikku-O valmistautui Martin Luther King-päivään antaumuksella kertoen tunteikkaasti kuinka epätasa-arvoista Yhdysvalloissa aiemmin oli. Hmm. Hän on mukavasti oppinut lukemaan ja harjoittelee itselleen vaikeita matematiikkatehtaviä. Opettajan kommentit ovat vaihdellet "Good job"-merkinnästä "Finish your work"-toteamukseen, kun aina ei muistu mieleen tehdä ihan kaikkea. Ensimmäinen Superstar irtosi matematiikasta:

"Mason-Rice School congratulates Principal's Super Star Pikku-O for Outstanding Achievement in math. Pikku-O is able to add combinations of pennies, nickels, dimes and quarters, and has done a great job of using various strategies to solve story problems".

Tammikuiset viikonloput vietimme lähinnä kodin lähistöllä, mutta kävimme kuitenkin ensimmäistä kertaa laskettelemassa, vaikka ennen juuri parhaillaan käynnissä olevaa lumimyrskyä lumitilanteemme onkin ollut varsin surkea. Pikku-O oli alkuun varovainen, mutta lisäsi vauhtiaan jo kolmannen laskun aikaan, mikä on nopeammin kuin aiempina vuosina. Kotiin ajaessa häntä kovasti nauratti vuoren nimi. Jos sen jakaa tavuihin, hihityttää viimeisen tavun kohdalla joka kerta: "Sun-a-pee".

Massachusetts valmistautuu parhaillaan yhdessä Pennsylvanian, koko New Englannin alueen ja New Yorkin kanssa yhteen historian pahimmista lumimyrskyistä. Ajokielto astuu voimaan keskiyöllä. Koulut ovat ainakin huomenna suljettuja. Minäkin pääsen viettämään lumipäivää; UMASS:n poliklinikat, ei-akuutit leikkaukset ja toimenpiteet on peruttu. En ole harmistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.