tiistai 22. toukokuuta 2012

Koti-isän arkilohipasta (tai arki-isän kotilohipasta)

Viikon alun tunnelmat nyt tässä muodossa:

Tule häröpallona ovesta sisään, ota ainakin omat kengät pois jalasta. Komenna lapset tyhjentämään reput ja menemään iltapesulle.

Laita runsaaseen kiehuvaan veteen kunnon römpsäys merisuolaa ja Meksikonlahden vuodon verran oliiviöljyä. Lisää simpukkapasta kevyesti sekoittaen joukkoon siinä vaiheessa kun suola on liuennut ja öljyä ei kunnolla erota veden roiskumisesta.

Laita kuumaan, reilunkokoiseen kasariin kolme pieneksi hakattua valkosipulinkynttä, samoin hakkeloitu keskikokoinen sipuli ja oman maun mukaan punaista chiliä (ei pulveria vaan aitoa tavaraa - ja liika on aina liikaa). Kuullota oliiviöljyssä, kunnes chilin ja valkosipulin aromit kietoutuvat yhteen ja öljy muuttaa väriään punertavaksi. Lisää joukkoon pari kourallista jäisiä jättikatkaravunpyrstöjä ja kääntele niitä öljyssä.

Sekoita välillä samalla puuhaarukalla kattilassa kiehuvia pastoja.

Kun katkaravut ovat saaneet pintaansa jonkin verran väriä, lisää kasariin jäljellä oleva lauantaina valmistettujen uunilohipalojen kuorrute eli punasipuli-tomaatti-tilli -kombinaatti pieneksi hakattuna. Kääntele ja anna muhia hetki, kunnes tomaatti lisää pannulla olevien ainesten punan syvyyttä.

Kun kasarissa oleva massa taintuu lähemmäs yhtä kokonaisuutta, lisää pannulle pieneksi kuutioidut (uunissa siis jo kypsennetyt) lohipalat. Pidä huolta, että kasarissa oleva neste porisee koko ajan, siis ettei pannu kylmene tämän operaation aikana. Sekoittele ja varmista, että myös lohipalat saavat väriä pintaansa.

Varmista missä kypsymisasteessa pastat ovat, sekoittele ja tee "note to self" että vielä hetken saavat kiehua.

Kun kasarissa oleva tavara näyttää olevan sopusoinnussa keskenään, ota jääkaapista kääretortun tekemisestä ylijäänyt vispikerma. Lisää se pannuun hellävaraisesti sekoitellen ja jatka hieman maidolla, jotta saat lisättyä nesteen määrää. Muista kuitenkin, että jääkaapissa on myös parin viikon takaisista vappubileistä jäljellä vielä boolivalkoviiniäkin. Lisää kasariin pari kunnon lorausta, sekoita, ja anna alkoholin kiehua pois samalla kun pilkot lasten lunch-bokseissa olleita viinirypäleitä lohkoiksi. Sekoita lohkot kastikkeen joukkoon lisäämään hedelmäisyyttä.

Laita pastakattilan liekki pois päältä.

Varmista kastikkeen sakeus ja mausteisuus. Lisää rämäkästi tuoretta rouhittua mustapippuria laventamaan makupalettia, samoin kuin pieni turaus ketsuppia auttamaan kastikkeen sakeuttamisessa. Sekoita kevyesti, varmista makujen harmonia ja laita liekki pois kasarin alta.

Anna kastikkeen vetäytyä hetki sillä aikaa, kun noudat kaapista ison pastakulhon. Varmista, että pasta on sopivan kypsää eli hieman vielä tanakkaa (al dente), sillä lerpusta pastamäihästä ei tykkää oikein kukaan.

Kaada pastavesi pois, sikäli jos sitä ei puolestaan tarvita kastikkeen lisänesteytykseen. Kumoa pastat oliiviöljyllä pirskoteltuun vuokaan, tasoittele pasta ja lisää äsettynyt kastike kauhalla (ei kaatamalla!) pastan päälle. Tee kauhalla joitakin "pistoja" kastikkeeseen, jotta se valahtaa sopivalla tavalla pastan joukkoon. Koristele parilla hyppysellisellä omalta pihalta haettua ja pieneksi silputtua ruohosipulia.

Huuda yläkertaan, että nyt olis ruokaa tarjolla. Yritä murista kun kaikki tulevat portaat valoa nopeammin eli kaatumis-/loukkaantumistodennäköisyyden lähestyessä asymptoottisesti ykköstä. Pyydä ystävällisesti seuralaisiasi huolehtimaan ruokajuomien tarjoilusta ruokasalin puolelle, samoin kuin käsien pesusta.

Tarjoile arki-isän kotilohipasta limellä pirskotellun vihersalaatin ja oman maun mukaan annoksen päälle raastetun parmesaanin kanssa hyväruokaiselle porukalle.

Pohdi, mitäs huomenna syötäisiin.

3 kommenttia:

  1. Onpa uljas resepti! T:n kokkikoulu kuuloistais aika makeelta :D Kolme viimeistä kappaletta - varsinkin viimeinen - kruunaavat kokonaisuuden ;)

    VastaaPoista
  2. :) ...ja tee niin paljon sitä safkaa, että syödään sitä kolme päivää, ja mieti vasta sitten, mitä huomenna syötäisiin...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.