lauantai 3. joulukuuta 2011

Osittainen laillistus

Kun muuttaa aikuisiällä toiseen maahan, saa kokea kaiken toiseen kertaan. Ensin pääsimme tenttimään ja ajamaan ajokortit uudelleen - nyt on molemmilla hienot Massachusettsin ajokortit, joilla kelpaa ikänsä todistaa (eiku ainiin, eihän sitä ikää enää kukaan kysy, mutta henkillöllisyystodistuksena se käy passia paremmin). Ja jos on onnistunut valmistumaan ammattiin, jonka laillisuus määritellään aina rajojen ylitysten jälkeen uudelleen, pääsee senkin prosessin taas läpikäymään. Jee!! Aihe tämänpäiväiseen blogiin kumpuaa torstaina FedEx:in virallisesti toimittamasta ECFMG (Educational Commission of Foreign Medical Graduates) Certification:ista. Sain tasan 12 v 1 kk edellisen osittaislaillistuksen jälkeen toisen osittaislaillistuksen. On se hieno. Saa nähdä, saanko täyden laillistuksen ennenkuin 10 v edellisestä tulee täyteen. Käyn muutamassa seuraavassa kappaleessa läpi, miten tähän on tultu ja miten tästä vielä edetään lähinnä mahdollisia perässäseuraajia varten. Jos et ole yhtään kiinnostunut, siirry suoraan viimeiseen kappaleeseen, josta löytyy muutama huomio viikon muista tapahtumista.

USMLE (United States Medical Licensing Examination) on tenttikokonaisuus, jonka joutuvat läpikäymään sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla opiskelleet lääkärit. Täällä opiskelleiden etu on se, että he ikäänkuin harjaantuvat tenttiä varten ja käyvät tekemässä sen osioita jo opiskeluaikanaan. Ulkomaalaiselle - ja varsinkin jo hieman ikääntyneelle lääkärille kokonaisuus on huomattavasti haastavampi, ja ainakin haastavampi kuin etukäteen tenttejä tekemättömältä suomalaiselta saamani ohje ("tentit ovat pientä kertailua vaativia") antoi ymmärtää.

Osittaislaillistusta eli ECFMG Certification:ia varten täytyy läpäistä tentit Step 1, Step 2CK ja Step 2 CS. Oheisten linkkien alta löytyvät blogikirjoitukseni niihin liittyen. Mutta, tenttien läpäisy ei vielä riitä. Myös paperiasioiden tulee olla kunnossa - ja oma kokemukseni kertoo, että se voi joskus olla vielä haastavampaa. Omalla kohdallani kesti kolme tuskallista kuukautta saada ECFMG toimisto hyväksymään Helsingissä useita kertoja oikeaksi todistetut todistukseni, sillä he eivät 'tunnistaneet' allekirjoittajaa. Suuret kiitokseni kuuluvat Helsingin yliopiston lääkätieteellisen tiedekunnan joustavuudelle ja ymmärtämiselle - prosessi oli tahmeudessaan ja byrokraattisuudessaan aivan hirveä.

Nyt olen osittaisesti laillistettu lääkäri. Osittain siis vielä valelääkäri(?). Täydellisen laillistuksen saa, kun on 1. hyväksytty jonkin osavaltion lääketieteellisen neuvoston puolesta soveliaaksi ja 2. läpäissyt kaksipäiväisen Step 3 tentin. Kohta 1. vaatii jälleen erilaista papereiden pyöritystä. Hämmentävästi jokaisella osavaltiolla on omat vaatimuksensa, ja harmillisesti Massachusettsin vaatimukset (=pitäisi olla vähintään yksi vuosi kliinistä kokemusta yhdysvaltalaisesta sairaalasta) ajavat minut etsimään soveliaisuutta muista osavaltioista. Onneksi viereinen Connecticut on sallivampi. En yhtään ymmärrä, miksi joka osavaltiolla on omat vaatimuksensa, mutten ole ihan jokaista muutakaan byrokraattista käännettä ymmärtänyt, joten jätän setvimisen vähemmälle. Jos pääsen Step 3 tentistä keväällä läpi, saan täyden laillistuksen valitsemaltani neuvostolta. Todennäköisesti Connecticutilta. Palaan tähän sitten, kun siihen palata pystyn.

Siinä pähkinänkuoressa prosessi. Mahdolliselle kiinnostuneelle vastaan mielelläni erilaisiin lisäkysymyksiin. Ja sitten viikon muihin tapahtumiin.

Iso-O sai vuoden ensimmäisen Rehtorin tähtensä:" Mason-Rice school congratulates Principal's Superstar Iso-O for outstanding achievement in writing a Humphrey poem with Naomi. The poem is very creative and fun to read". Tähti näytettiin meille niin suurella innolla, että se lennähti suoraan tiskialtaaseen. Niin, vain Iso-O:n tähdelle voi käydä niin. E sai luettua ensimmäisen Harry Potterinsa loppuun (olen aika ylpeä), ja suorastaan odottaa mahdollisuutta tarttua seuraavaan. Ja, kuulin keskittyneesti kuuntelevan Pikku-O:n kommentoivan opettajansa lukemaa dinosaurustarinaa:"No dinosaur, my car", johon opettaja vastasi, ettei onneksi hänenkään autossaan ole koskaan ollut dinosauruksia. T valmistautuu hieman yli viikon päästä olevaan tohtoritenttiin, ja hoitaa samalla lukemattomia määriä kaikenlaisia eteentulevia asioita, kuten esimerkiksi automme pakoputken halkeaman kuntoonsaattamisen, puhelimen uusien liittymien alkuhankaluuksien setvimisen, oman puhelimeni temppuilujen selvittämisen, lastenhuoneen lampun sähköjohdon kärähtämisen, tietokoneiden kaikenlaisten jekkujen korjaamisen ym. Kaikki sellaisia asioita, joihin oma osaamiseni loppuu jo alta aikayksikön. Minä sen sijaan olen osannut suunnistaa suomalaisnaisten yhteiselle illalliselle Cambridgen Central Squarella olevaan Green Street ravintolaan ja nauttia siellä seuran lisäksi hyvästä hummeriraviolista punaviinin kera. Ja osaan myös nauttia alkaneesta viikonlopusta!

1 kommentti:

  1. Pieni korjaus täyslaillistusasiaan: Step 3 testin jälkeen on kyllä suorittanut kaiken vaadittavan USMLE-testikokonaisuudessa, mutta täyslaillistus tulee vasta Residency-koulutuksen jälkeisen Board-Certification:in jälkeen. Minun tapauksessani siis tämä tapahtuisi nelivuotisen (Internship-vuosi + kolmivuotinen neurologiakoulutus) erikoistumisjakson päätteeksi tehdyn Neurology Board-testin läpäisyn jälkeen. Ettei homma vaan olisi liian yksinkertaista.

    Positiivinen asia Step 3-testin läpäisyssä kuitenkin on se, että sen jälkeen USMLE-tentit ovat 'ikuisesti' voimassa (=eivät vanhene), toisin kuin Board Certification:it, jotka pitää uusia kymmenen vuoden välein.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.