lauantai 20. huhtikuuta 2013

Boston pysähdyksissä

Maanantai-illan ja torstai-illan välinen aika meni Bostonissa melko tavanomaisen arjen tavalla. Vain isompi määrä poliiseja kertoi käynnissä olevasta tilanteesta - tutkimukset pommi-iskun tekijöiden löytämiseksi kävivät kuumina kulissien takana. Torstai-ilta muutti tilanteen.

Obama oli käymässä torstaina Bostonissa huomioimassa iskussa menehtyneiden perheitä ja iskussa haavoittuneita. Näimme osan hänen puheestaan New Yorkin Time Squaren isolta monitorilta (tästä reissusta ja lasten lomasta lisää myöhemmin). Hänen Bostonissa oloaikanaan mitään suurta ei tapahtunut, mutta illalla MIT:n kampuksella ammuttiin poliisi kuoliaaksi autoonsa noin kello 22.30. Samaan aikaan istuin lasten kanssa metrossa matkalla Bostonin keskustasta kohti kotia. Tilanne MIT:lla käynnisti mittavan operaation, jonka johdosta Boston pysähtyi perjantaipäiväksi kuvernööri Patrickin määräyksellä. Näin raskas määräys johtui ampumavälikohtauksesta ja pommiräjähdyksistä Watertownissa, Newtonin viereisessä kaupunginosassa aikaisin perjantaiaamuna, mikä johti ensimmäisen epäillyn kiinniottamiseen, mutta toisen epäillyn karkaamiseen. Ulkonaliikkumiskielto annettiin Watertownin lisäksi Newtoniin, Walthamiin, Belmontiin ja Cambridge:iin.

T kävi aamusta heittämässä suomalaisvieraamme Natick:iin autovuokraamoon, sillä heidän suunniteltu bussimatkansa Bostonista New Yorkiin ei luonnollisesti voinut toteutua. Hänen saavuttuaan kotiin emme sitten talosta poistuneetkaan. Boston College oli kiinni, eikä T:lla näin ollen luentoa pidettävänään. Meidän jo kertaalleen siirtynyt Chinatown-reissumme siirtyi edelleen, eikä Iso-O:lla ollut asiaa kaverinsakaan luo sovituille "leikkitreffeille" (playdate). Seurasimme tapahtumien kulkua päiväsaikaan muun maailman tavoin internetistä, joten sen valistuneempia emme olleet mekään. Illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen oli mahdollista avata televisio ja viimeisimmät tapahtumat elimme mukana lähes reaaliaikaan. Ulkonaliikkumiskielto purettiin kuudelta illalla. Sen jälkeen Watertownin Franklin streetin asukas löysi takapihan veneeseen johtavat verijäljet ja veneessä makaavan verisen miehen. Poliisin saapuessa paikalle käytiin jälleen lyhyt tulitaistelu, mutta pari tuntia myöhemmin voitiin jo pitää tiedotustilaisuus:"We got him!" Ihmiset iloitsivat ja hurrasivat amerikkalaiseen tyyliin poliisiautojen ja ambulanssien ajaessa heidän ohitseen. Ikäänkuin tilanne olisi nyt kokonaan ohi. Vaan eihän se ole. Kuten yleinen syyttäjä tiedotustilaisuudessa ja presidentti Obama omassa lyhyessä kannanotossaan totesi, on vielä monta kysymystä vastausta vailla. Niihin vastauksia jäämme nyt odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.