lauantai 24. syyskuuta 2011

Saako vaiko eikö saa?

Viime aikoina yksi ja tietty kysymys on saanut enemmän ja enemmän kaikupohjaa. Hamlet lausui aikoinaan olemisesta, mutta perheellisen näkökulmasta kysehän on aina saamisesta. Saadako vaiko eikö saada? Ensimmäinen - jo niin syvään ehdollistettu näkökulma, ettei sitä edes huomaa - on se, että jatkuvasti huomauttelee lapsiaan, ettei saa sotkea, kastella vaatteita, lyödä iso/pikkuveljeä/siskoa, tai suunnitella jotain laajempaa tuhoa. Mikä siinä onkin, että itsestään joutuu tahtonsa vastaisesti löytämään ei-ei-miehen? Jokseenkin lupasin taannoin itselleni, että minä ainakin pelaan joka viikonloppu vain jalkapalloa lasteni kanssa ja teen kaiken vain heidän toiveidensa mukaan. Ja elämä opettaa tälläkin saralla. Kuten myös opetus muutoinkin.

Koko viimeisen kuukauden ajan olen valmistautunut epätoivon vimmalla joulun alla koittavaan tohtoritenttiin. Ohjaajani tulee olemaan koko kevätkauden sapattivapaalla, joten asioiden sujuvaksi varmistamiseksi olemme sopineet, että väitöstä (ja itse asiassa "virallista kirjoittamislupaa") edeltävä tentti suoritetaan mahdollisimman pian. Tätä sitten seuraa, jos mahdollista, entistä tiukemmin näpy-näpy.

Nyt, kun neljän super-professorin paneelin (Kearney, Blanchett, Sallis, Richardson) yhteen kasautuminen on todellisuutta (sen jälkeen kun ongelmana oli, saadako paneeli ylipäätään kasaan vaiko eikö saada), alkaa naamanahkaa pikkuhiljaa kiristää. Parin kuukauden päästä kysymys todellakin kuuluu: saadako vaiko eikö saada hyväksyttävä arvosana väitösaiheen tuntemuksesta (ml. Paul Ricoeurin teokset), systemaattisesta kysymyksestä (eli kulttuurin filosofiasta, ml. Hegelin, Cassirerin, Gadamerin ja Geertzin teoksissa ilmaistut muutamat ajatukset asiasta), Immanuel Kantin kokonaisfilosofian tuntemuksesta sekä lisäksi Martin Heideggerin kokonaisfilosofian tuntemuksesta. Kun sekundaarikirjallisuus luetaan huomioon, voin todeta, että lukuvauhti saa seuraavien viikkojen ajan olla kiertoratanopeudella. Saadako vauhtia alle vaiko eikö saada?

Eräs edelliseen liittyvä valitettava näkökulma on tullut tutuksi jo taannoisilta pioneeritaktiikan tunneilta RUK:sta. Jos huolto loppuu, loppuu myös vauhti. Mutta lisänäkökulmaa asiaan on tarjonnut se itse koettu todellisuus, että taloudesta se on huoltokin riippuvaista. Lyhyesti: jos loppuu rahantulo, loppuu näpy-näpy. Viimeisten vuosien aikana en (suuresti arvostamani) Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotisen apurahan lisäksi ole juuri muuta tukea taloudellisella puolella nähnyt, joten pikkuhiljaa on alkanut kysymys "saadako vaiko eikö saada?" kolkuttelemaan kotiportailla. Onneksi, ennen kuin viimeisimmät toivonrippeet katosivat, Suomalaisen tiedeakatemian (Eino Jutikkalan rahaston) jaossa tupsahti jättipotti omaan osoitteeseen. Kiitos, tack, thank you -- j'apprécie!! Nyt on saatu, toivotaan että myös tulosta saadaan niitettyä tällä kannustuksella.

Tulosta pyritään siis tekemään, ellei sitä tulla niitetyksi sitä ennen. Vauhti kun on loppumassa ainakin jossain mielessä. Oleskelumaan lähettämä satelliitti pyrkii suurieleisesti palaamaan isiensä maahan, mikä mahdollisesti johtaa (ilmakehässä hidastuttuaan) muutama sata mailia tunnissa etenevän puolitoistasataa-kiloisen kappaleen tunkeutumiseen omaan olohuoneeseen. Saadako vaiko eikö saada lisää ihmeteltävää omaan elämään? Nykyisen ennusteen mukaan tulemme saamaan oman osamme tästä paketista noin puolen tunnin päästä. Saadako vaiko eikö saada nähdä, pitikö tämä kaikki sitten paikkansa:

03:27:4610NW 03:29:0062NE 03:30:1510SE

3 kommenttia:

  1. Tämä ehkä kertoo, että kaikki sentään ei kuitenkaan vielä ihmisen hallussa. Yli Kanadan ja heti naapurissa olevan Afrikan? Noin 46 minuutin tarkkuudella?

    NASA.gov Update #14
    Sat, 24 Sep 2011 03:16:50 AM GMT-0400

    NASA’s decommissioned Upper Atmosphere Research Satellite fell back to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23 and 1:09 a.m. EDT Sept. 24. The satellite was passing eastward over Canada and Africa as well as vast portions of the Pacific, Atlantic and Indian oceans during that period. The precise re-entry time and location are not yet known with certainty.

    VastaaPoista
  2. Eli vastauksena kysymykseen: emme ilmeisesti saa nähdä satelliittia omassa olohuoneessa -- ja tietysti on kiva, että tämän(kin) sai vielä nähdä.

    VastaaPoista
  3. Olen entistä vaikuttuneempi. Noin seitsemäntoista tuntia satelliitin putoamisen jälkeen ei edelleenkään ole tarkkaa tietoa milloin ja minne romu tippui. Vaikuttaa siltä, että impaktikohta vahvistetaan vahinkoraporttien ja valitusten tultua konttorille. Eläköön eksakti tiede!

    NASA.gov Update #16
    Sat, 24 Sep 2011 11:37:25 AM GMT-0400

    NASA’s decommissioned Upper Atmosphere Research Satellite fell back to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23 and 1:09 a.m. EDT Sept. 24. The Joint Space Operations Center at Vandenberg Air Force Base in California said the satellite entered the atmosphere over the North Pacific Ocean, off the west coast of the United States. The precise re-entry time and location of any debris impacts are still being determined. NASA is not aware of any reports of injury or property damage.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.