torstai 12. kesäkuuta 2014

Koulutapahtumia ja Obama

Huussi on viety pihasta, autotalli siivottu, nurmikko ja pensaat leikattu, ja pihakalusteet ovat paikoillaan. Maalausurakka on viimein ohi. Talo on nyt kirkkaan keltainen.

Pihakalusteet T löysi tien viereltä  jo jokin aika sitten. Samaan paikkaan veimme omasta autotallistamme kaiken sellaisen, jolle käyttöä ei enää ole. Pikku-O:n pikkuinen polkupyörä, pyöräkärryn pyörät, apurattaat, ja se karmea puuauto, jonka lapset vuosia sitten pihaamme raahasivat löysivät uuden kodin alle päivässä. Tästä kierrätystavasta tykkään tosi paljon. Oma roska on toisen aarre.

Viimeiset viikot ovat olleet ja jatkavat olemistaan kaikenlaisten koulun järjestämien tapahtumien täyttämiä. Viidesluokkalaisten konsertissa esiintyivät puhallinorkesteri, jossa E soitti klarinettia, jousiorkesteri sekä kaikkien viidesluokkalaisten kuoro. Kuoro oli ihmeen hyvä. Asenne on, että kaikki laulavat. Pianosäestys peittää soraäänet; pääasia on, että esiintymisenilo säilyy. Teemana oli Broadway-musikaalit. Tässä linkki kuoronesiintymiseen (E on toisessa rivissa aika keskellä). Puhallinorkesteri sen sijaan kuulosti jälleen aika kauhealta (E on toisessa rivissa aika kaukana), mutta on silti hienoa, että kaikkien annetaan yrittää. Muita vanhemmille tarkoitettuja tapahtumia on ollut ja tulee olemaan vuosittainen Fun Run, jossa tavoitteena on juosta koulualueen toiselta laidalta toiselle (noin puoli mailia), Kindergarten-konsertti sekä kolmasluokkalaisten "Nisäkäs-aamu", jossa lapset esittelevät oman projektinsa vanhemmilleen. Iso-O on hartaasti valmistellut yli kymmenensivuista kertomusta karhusta. Saimme Pikku-O:n luokan hautomat tiput meille yökylään. T:lla on myös tiedossa vuosittainen "Bike Safety Day" neljäsluokkalaisille.

Vanhemmille tarkoitettujen aktiviteettien lisäksi lapsilla on jos minkälaista tavanomaisuudesta poikkeavaa. E kävi luokkaretkellä Bostonin keskustassa kävelemässä Freedom Trail:in, ja opiskelemassa samalla maan alkuhistoriaa Tea Party:ista ym. sekä osallistui matematiikkaolympialaisiin onnistuen niissä hyvin. Pikku-O kävi tutustumassa ekaluokkaan ja Iso-O neljänteen -  E:lla on tiedossa tutustuminen yläkouluun perjantaina. Sateiden vuoksi sekä Pikku-O:n Crystal Lake:n ympärikävely että Iso-O:n retki merenrannalle peruuntuivat - jälkimmäinen tosin pitäisi toteutua ensi viikolla. Pikkusateesta huolimatta sentään odotettu "Field Day [päivä pihalla]" toteutui. Kaikki loput koulukirjaston kirjat piti palauttaa; viimeinen koulupäivä (20.6.) jo häämöttää. Ja seuraavaan kouluvuoteen valmistautuminenkin alkoi. Tilasin kaikille opettajien ehdottamat, mutta käytänössä pakolliset koulutarvikkeet. Alakoulun paketin hinta liikkuu n. 18 dollarin kieppeillä, yläkoulun 75 dollarissa.

E:lla oli jo jokin aika sitten koulu-uran ensimmäinen kosketus ihmisen biologiaan. Olen miettinyt, että onko se aihe, joka ohitetaan täysin, mutta onneksi näin ei ole. Terveydenhoitaja näytti pojille ja tytöille erikseen videon murrosiän kehityksestä sekä antoi heille lehtisen luettavaksi. E luki sen antaumuksella alusta loppuun, suhtautui asiaan tyynesti, eikä sen jälkeen siihen ole palannut. Pikku-O sen sijaan on hauskalla tavalla huomioinut ympäristöään ja sitä seikkaa, että on olemassa tyttöjä ja poikia. Hän katseli pukeutumistani tarkkaan ja totesi:" It is good to be in a family, because you can see boobs".

Anna, joka asuu työmatkani varrella Natickissa, kysyi eräänä päivänä, josko voisin hänet hakea seuraavana aamuna kotoaan, jotta hän voisi jättää autonsa isänsä ja veljensä käyttöön. Tietenkin lupauduin. Siivosin auton - ja jätin epähuomiossa valot päälle. Seuraavana aamuna auto ei pihahtanutkaan. Jouduin kiireesti soittamaan Annalle, etten pääsekään - noloa! Sitten soitin vakuutusyhtiöön, jota kautta paikalle järjestyi mies käynnistämään auton. Onneksi tämä oli tapahtunut aiemmin, jotta tiesin, mitä tehdä. Myöhästyin töistä vain puolisen tuntia. Annan mielestä tilanne oli vain liikuttava, kun olin häntä varten autoa siivonnut, eikä hän pitänyt lainkaan ongelmallisena, että hänen aivan toisessa suunnassa töissä oleva miehensä joutui hänet pikaisesti töihin heittämään. Luulen, että Martin oli hieman toista mieltä..

Viikonloppuna Iso-O kävi kaverinsa pikkuveljen syntymäpäivillä taputtelemassa eläimiä farmilla, ja sen jälkeen lähdimme koko porukalla teho-osaston erikoislääkärin perheen kesämökille (="Lake House") viettämään aurinkoista hellepäivää. Lapset olivat heti kuin kotonaan, kun mahdollista oli uida, veneillä ja roikkua veneen perässä paksulla patjalla (="tubing"). T pääsi puhumaan saksaa sekä isäntäperheen että oman mentorini perheen kanssa sekä vaihtamaan muutaman sanan venäjäksi työkaverini Anyan kanssa. Iso-O ihastui Yunisin mukanaan tuomaan koiranpentuun. Hyvä reissu kaikkinensa, vaikka omista lähimmistä työkavereistani paikalla olikin vain Yunis, Wissam, Anya sekä juuri valmistuvat Ankur, Saef ja Marcey.

Yksi viikon New England kohokohtia oli Obaman puhe Worcesterissa Teknillisen lukion valmistujaisjuhlissa. Saimme sähköpostiviestin tiejärjestelyistä, mutta millään muulla tavoin en tätä vierailua huomannut. Worcesterista hän matkusti viereisessä kaupungissa Westonissa olleeseen demokraattien varainkeräysjuhlaan. Täällä valmistaudutaan jälleen vaaleihin.

1 kommentti:

  1. Täälläkin oli ihmisen biologiaa, 5. luokka siis. Lapsi kommentoi kotona "nyt meillä oliSE kappale 44. Kuvatkin K-18!" Meilläkään aiheeseen ei palattu ja olisin tahtonut kurkata, mimmoinen kappale se oli, mutta biologian kirjaa ei kotona näkynyt

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.