sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Kiitospäivästä adventtiin

Neljä päivää vapaata on aika hyvä juttu. Kaikenlaista on tullut tehtyä, mutta silti tuntuu kuin edellisestä työpäivästä olisi aikaa. Kiitos Kiitospäivälle!

Torstainen Kiitospäivä alkoi Bostonkakun leipomisella. Olimme lupautuneet viemään Westboroughin päivällisille mukanamme jotakin suomalaista, ja nimestään huolimatta Bostonkakku on sellainen. Päivällisillä oli jälleen koko suku - ja me. Moni tuli halaamaan ja toivotti meidät lämpöisesti tervetulleiksi. Lapset olivat heti kuin kotonaan. Pikku-O jakeli suukkoja kaikille, Iso-O keskusteli pitkään korvakoruista yhden nuoren aikuisen kanssa ja ruoan jälkeen E yllätettiin istumasta sohvalla, kädet syvällä taskuissa, kahden isoisän välissä katsomassa amerikkalaista jalkapalloa. Ruoka oli suussasulavaa. Kalkkunaa, kinkkua, perunamuussia, lanttu-ja porkkanalaatikkoa, herneitä, hillosipuleita, kurpitsaleipää, kalkkunantäytettä, riisisalaattia, kastiketta, karpalososetta ja -hyytelöä ja meidän tuomaamme puolukkahilloa. Pääruokaa sulateltiin amerikkalaisen jalkapallon parissa. E osallistui T:n kanssa peliin, Iso-O kierteli ympäriinsä kolmasluokkalaisen tytön kanssa, ja Pikku-O yksinään. Minä toimin sekä valokuvaajana että sohvallaistujana. Raskaan aterian jälkeen oikein toimiva vaihtoehto. Jälkiruokapöydässä oli tuomamme Bostonkakun lisäksi varovaisesti arvioiden kymmentä erilaista sorttia. Itselleni maistuivat parhaiten perinteinen omenapiirakka, pähkinäpiirakka ja hillakakku, mutta en malttanut jättää muitakaan lajeja maistamatta. Olo oli varsin turpea. Poislähtiessämme meidät jälleen halattiin monen toimesta ja kutsuttiin uudelleen vuoden päästä. Melkein noloa. Vaan taidamme olla menossa, jos täällä tuolloin olemme (niinkuin todennäköisesti olemme kiitos muutaman ystävällisen apurahasäätiön).

Kiitospäivän illaksi meidät oli kutsuttu koko perheen voimin eteläafrikkalaisten F:n ja D:n omaan Kiitospäivään, mutta meno takapenkillä alkoi olla sen verran vilkasta, että päädyimme suuntaamaan suoraan sänkyyn. Ratkaisu oli varmasti oikea, sillä kaikki nukahtivat välittömästi. Minäkin.

Black Friday eli Musta perjantai (jaksan olla huvittunut tästä nimestä) ei vienyt meitä jonottamaan kauppojen oville alennusten toivossa vaan kohti Rhode Islandin Newportia. Noloa tunnustaa, mutta emme ehkä olisi osanneet löytää tietämme tähän upeaan pikkukaupunkiin ilman F:n toivetta viettää yhteinen picnic kaupungin puistikoissa. Newportissa on eniten 1800-luvulta säilyneitä huviloita koko Yhdysvaltain alueella, ja ne ovat kyllä melkoisen näyttäviä. Osaan pääsee sisään (ovat museoituja), mutta osa on edelleen yksityisomistuksessa. Voin todeta, ettei omistajuuteen ole apurahatutkijoilla mitään asiaa. Eikä kyllä palkkatyöläiselläkään. Kartanoiden merenpuolella on melko hyväkuntoinen polku, jota pitkin pääsee katsomaan sekä kartanoiden pihoille että erityisesti vastarannattomalle merelle. Pikku-O pyysi T:a nostamaan hänet kaiteen yli:"I want to see the ocean!"

Pitkän kävelyreissun lisäksi T tutustui yhteen rantatalon asukkaaseen niin hyvin, että saimme hänen kirjoittamansa kirjan matkaamme ja kutsun käymään "jollain hänen veneistään kesäaikaan", ja vietimme yhteisen picnicin F:n ja D:n kanssa puistossa syömällä kotitekoisia sämpylöitä kalkkunatäytteellä, karpalososetta, nakkeja, minitomaatteja, mandariineja, bostonkakkua, keksejä ja kahvia. Takit olivat päällä, mutta tuulettomissa, aurinkoisissa paikoissa oli suorastaan kesäinen tunnelma. Pimeän tullen ajelimme takaisin Massachusettsiin ja Newtonin kotiin.

Lauantai oli kotipäivä. E:lla oli suuret toiveet tietokonepelaamisen suhteen, ja odotus meinasi purkautua kaikenlaisina kepposina. Lasten välillä oli jatkuvaa nahistelua, milloin mistäkin asiasta. Asiaa ei ehkä helpottanut se, että juutuin itse keittiöön lasagnen ja erilaisten pataruokien valmistamisen äärelle ja T yläkertaan jälleen yhden virallisen säätöasian kimppuun, eikä sekään, että tavoitteena oli yhdessä haravoida kaikki loput lehdet koko pihan alueelta. Viimeksi mainittuun meni helposti pari tuntia, mutta toisaalta keli oli mitä parhain, joten mikäpä sitä oli ulkoillessa. Nyt on lehdet pusseissa ja puut viimein tyhjinä - haravointikausi on ohi. En ole pahoillani.

Ensimmäinen adventti otettiin vastaan kirkossa ilman Hoosiannaa. Kirkkokahvien jälkeen valmistimme meille viime vuodesta tutuin rutiinein sekä pöytä- että seinäkranssit. Ensimmäistä pöytäkranssiin kiinnitettävää kynttilää poltettiin aikaisen päivällisen aikaan kotona. Aikaiselle päivälliselle oli tarvetta, sillä iltapäivällä ensin Iso-O meni playdate:ille luokkakaverinsa luo, ja sitten E luistelusyntymäpäiville T:n kanssa. Myös T pääsi luistelemaan - ensimmäistä kertaa noin kahteenkymmeneen vuoteen - ja oli aika tyytyväisen oloinen kotiin saapuessaan. Joku äiti kun oli erehtynyt isin debyyttiä kehumaan E:lle.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Kolme aihetta: Lähestyvä Kiitos-päivä, harvinaiset vieraat ja syntymäpäiväjuhlat

Onpa ollut melkoisen intensiivinen viikko. Saa nähdä, osaanko tiivistämisen taidon vai venyykö teksti loputtomasti. Aiheista ei ole pulaa.

Ensimmäinen aihe on lähestyvä Thanksgiving. Aloitimme siihen valmistautumisen jo viikkoja sitten, kun saimme kutsun vuoden takaiselta isäntäperheeltämme. T kävi perheeseen kuuluvan BC-työntekijän kanssa lounaalla, ja minä hyrisin mielissäni kotona - sen verran hyvä mieli jäi viimevuotisesta juhlasta. Valmistautumista on jatkettu kouluissa erilaisten askartelujen merkeissä (E kertoi tehneensä kortteja sotilaille lähetettäväksi, ohjeenaan:"Do not write: Hope you do not get shot!"), ja osallistumalla Pikku-O:n preschoolin Thanksgiving Luncheonille. Tämä viimeksi mainittu oli keskellä päivää Boston Collegen alueella. Pienet koululaiset kävelivät parijonossa omalta preschooliltaan useiden satojen metrien matkan edestakaisin. Poliisi oli vilkkuvaloineen avustamassa kulkueen ison tien (Beacon Street) yli. Satuin näkemään tämän kulkueen, ja meinasin hieman herkistyä. Enkä ollut ainoa. Boston Collegen alueella moni, erityisesti naispuolinen opiskelija huudahti:"Babies!"

Siirrytään jouhevasti aiheeseen numero kaksi - meidän vieraamme. Tokion T oli suunnitellut ohjelmansa väljäksi, mutta antoisaksi. Ennenkuin me edes torstai-iltana tapasimme, oli hän ehtinyt viettää päivän Martinos Centerillä. Kyllä, minun työpaikassani, mutta aivan toisiin tutkimuksiin ja metodeihin tutustuen. Toisen ahkeran päivän jälkeen lähdimme yhdessä keskuksen muiden suomalaisten kanssa syömään Bostonin North End:iin eli italialaisalueelle. Ravintolaa piti hieman hakea, sillä kukaan ei ollut ymmärtänyt varata meille pöytää, mutta mahduimme yhden ryhmämme jäsenen suosittelemaan kalaravintolaan. Ja söimme hyvin. Jatkoimme kahvilan kautta pubiin. Sitten alkoi nukkuminen houkuttaa, ja etsiydyimme metrolla takaisin meille. Meidän T oli tuon ajan hoitanut kodin ja lukenut urakalla Heideggeria päästen sopivaan kohtaan juuri ennenkuin puolenyön aikaan saavuimme.

Minikokoinen aihe numero kolme ahtautuu numeron kaksi väliin. Iso-O:n yksi parhaista kavereista vietti seitsemänvuotissyntymäpäiviään American Girl-lelukaupassa Natickissä. Jo puolikymmeneltä lauantaiaamuna ysitie oli aivan tukossa, ja Natick Mall:in parkkipaikka täyttymässä. "Ihanien" syntymäpäivien jälkeen tilanne oli vieläkin hankalampi, ja jouduin pysäköimään autoni pysähtymispaikalle pahoitellen asiaa paikalle ilmestyneelle parkkivalvojalle.

Takaisin aiheeseen kaksi. Samaan aikaan syntymäpäivien kanssa saapui toinen vieraamme, North Carolinan S. Pienen asettautumisen ja päällimmäisten kuulumisten vaihdon jälkeen lähdimme koko porukalla lähiseutukävelyretkelle. Retki jäi itseltäni kesken syntymäpäivähakureissun vuoksi, mutta muut olivat bonganneet Crystal Laken, Newton Highlandsin keskustan ja lähikorttelien isot, vanhat talot ja lehtensä pääosin pudottaneet suuret puut.

Kävelyn jälkeisen teehetken jälkeen Tokion T lähti vaimonsa serkun perheen kanssa kokopäiväiselle Boston-retkelle, joka oli mm. pitänyt sisällään MIT:n museon, Harvardin Campuksen, keskustan ja hummeri-illallisen. Me lähdimme S:n kanssa keskustaan kävelleen hitaasti Boston Commonin läpi, State Housen ohi Quincy Marketille ja edelleen ostosalueelle, josta S hyppäsi metroon ja ajeli tervehtimään lapsuudenaikaista ystäväänsä Etelä-Bostoniin. Sivumennen sanoen on aika hassua, että tämä ystävä on sama, jolta me kaksi vuotta sitten ostimme suksiboksimme.

Sunnuntaina T lähti ensin näyttämään T:lle ja S:lle Boston Collegen alueen, ja tapasimme sitten Chestnut Hill:in metropysäkin kohdalla heidän noustua meidän kanssamme samaan metroon. Matkustimme North Stationille (toiselta nimeltään TD Garden, tuo Bruinsin ja Celticsin kotiluola), josta kävelimme kohti Bunker Hill monumenttiä. Pikku-O lähti reippaana nousemaan portaita, mutta sadannen portaan jälkeen sylikyydille oli kysyntää. Päädyin ohjaamaan hänet takaisin alas. Olen kerran noussut kaikki kolmesataa porrasta Pikku-O sylissäni, enkä aio sitä enää vapaaehtoisesti uudelleen tehdä. Odotimme alhaalla, kun muut nousivat ylös katsomaan sieltä aukeavaa maisemaa yli Bostonin ja Cambridgen.

Hitaasti yllättävän lämpimässä kelissä kävellen kuljimme kohti Bostonin satama-aluetta, ja istuimme kahveille aivan rannassa olevaan ravintolaan. Lapset söivät pizzat samalla kun me isommat saimme eteemme toinen toistaan suurempia leivonnaisia. Oma juustokakkuni oli vielä jotakuinkin inhimillisen kokoinen, mutta S:n suklaakakun palasella olisi tullut täyteen useampikin ihminen. Vatsa oli täynnä. Mutta taas mahtui T:n tekemä hyvä valkoviinikastike raviolien päällä, kun kotiin saavuimme.

Sen verran intensiivinen oli viikonloppu pitkälle venyvine iltoineen, että maanantaina töissä olin lähes valmis maksamaan jollekin siitä, että ihan hetkeksi voisin laittaa pääni näppäimistölle ja levähtää hiukan. Kun ketään sopivaa 'kauppiasta' ei sattunut paikalle, oli vain tehtävä parhaansa ja yritettävä keskittyä olennaiseen. Samanaikaisesti omien taisteluideni kanssa lapset olivat kouluissaan, T lukujensa parissa sekä luennolla, Tokion T MIT:ssä tapaamassa jälleen kerran yhtä oman alansa huippua, ja S ystävänsä kanssa lounaalla Cambridgessä sekä myöhemmin Bostonin kuuluisassa museossa (Museum of Fine Arts). Vieraidemme tiet kohtasivat, ja yhteisen tuliaisshoppailun jälkeen he saapuivat viettämään tällä erää viimeistä yhteistä iltaamme meillä. Tiistaina molemmat lähtivät omiin suuntiinsa, T Detroitin kautta Tokioon ja S suoraan Raleighin. Suorastaan hieman haikeaa. Pikku-O huusi kotiintultuamme:"S!", ja kysyi T:lta:"Vieläkö S nukkuu?" Lisäksi hän totesi "muistavansa T:n", kun hänestä jotain puhuimme.

Pitkähän tekstistä tuli. Osasin jotenkin huijata saamalla aikaiseksi vain kolme aihetta. Vai olikohan niitä aiheita muutama enemmän? Jokatapauksessa, mukavaa loppuviikkoa kaikille! Me siirrymme viettämään Kiitos-päivää.

torstai 17. marraskuuta 2011

Gourmet-Potter

Lauantaiset päivällisvieraamme, professori G, ja eteläafrikkalais- sekä kolumbialaisystävämme ihmettelivät jälleen kerran T:n ruoanlaittokykyä. Ja tottahan se onkin. Meillä tylsä arkiruoka syntyy pääosin minun toimestani ("Äiti, mitä TÄMÄ on?") ja gourmet-kokkailusta ja/tai suunnittelusta vastaa T. Tarjolla oli alkupalaksi suomalaisten hapankorppupalojen päälle levitettyä raejuustoa, joka oli koristeltu kirsikkatomaattipalalla ja maustettu mintulla, pippurilla ja merisuolalla. Pikku-O kävi napsimassa monta aina kun silmä vältti. Pääruoaksi söimme tomaatti-mozzarella-pesto lohta ja herkulliseksi maustettua israelin couscousia. Ja jälkiruoaksi minun tekemääni karpalopiirakkaa. Oli taas hauska ilta. Näitä lisää.

Sunnuntaina kaunis syksysää mahdollisti ulkoilun ilman takkia, ja lähdimme käymään pitkästä aikaa kirjastossa. Pikku-O ja E pyöräilivät, Iso-O halusi mennä potkulaudalla, ja minä juoksin. Valitsin juoksun pelkästään siitä syystä, että Pikku-O:n pyöräily - niin hienosti kun se jo sujuukin - on vielä melkoisen holtitonta. Kun matka kirjastoon on vilkaan tien vierellä olevaa, kapeaa ja huonokuntoista kävelytietä pitkin, pitää olla vähän varmistamassa, ettei pyörä ajaudu autoalueelle.

Kirjastossa Iso-O ja Pikku-O valitsivat helposti 10 kirjaa kumpikin. Sen sijaan E:lla oli yhtä hankalaa kuin aiemminkin. Hän haluaisi olla sataprosenttisen varma jokaisesta lainaamastaan kirjasta, ja viettää aikaa sohvalla istuen, kirjoja jo kirjastossa kannesta kanteen selaillen. Ja saa kasaansa 1-2 kirjaa samassa ajassa. Kun tiedostin tämän, nostin hyllystä ensimmäisen Harry Potterin, ja kysyin, josko E:a kiinnostaisi. Hän katsoi muutaman ensimmäisen sivun, ja lupautui aavistuksen vastahankaisena ottamaan sen mukaan. Kotona sivuja alkoi kääntyä nopeampaan tahtiin, ja muutaman päivän jälkeen hän on jo sivulla 100. Olen enemmän kuin iloinen. E lukee hyvin, mutta valitsee mielummin tietokirjoja. Kaunokirjallisuutta hän ei ole oikein vielä löytänyt - mahdollisesti monimutkaisemman kielen vuoksi. Mutta josko nyt ura aukeaisi.

Viikonlopun viimeiset tunnit vietin E:n luokkakaverin kotona tutustuen jälleen kerran uuteen vanhempikokoonpanoon. Niinkuin aiemmin olen kirjoittanut, jaetaan luokat joka vuosi uudelleen, ja n. 2/3 luokkakavereista vaihtuu. Jos oma aksenttini joskus harmittaa, näyttää siitä kärsivän muutkin. Juttelin pitkään täällä 20 vuotta asuneen isän kanssa, ja kuulin melkein heti ensimmäisestä lauseesta, että hän on alunperin venäjältä. Tapaaminen oli kaikkinensa aiempien kaltainen - seisoskelimme keittiössä naposteltavien ja juomien äärellä jatkuvasti kohoavan äänimassan lopulta tehdessä keskustelusta mahdotonta. Siinä vaiheessa yleensä hipsin puolihuomaamattomasti pois.

Alkuviikko on sujunut ilman tavanomaisesta poikkeavaa, mutta loppuviikoksi on tiedossa piristystä arkeen. Olemme tänään saamassa japanilaistuneen suomalaisvieraamme suoraan Washington DC:stä yläkertaamme majoittumaan, ja mikä melkein kummallisempaa, etelävaltioistunut North Carolina-ystävämme tulee perässä lauantaina. Mahtavaa!

lauantai 12. marraskuuta 2011

Perussettiä eli ei rutiininomaista

Suomalaisvieraamme tuli ja meni. Muutama kasvisruokaillallinen syötiin yhdessä, mutta muuten työ ja koulut verottivat osansa. Meidän T ja vieraamme T sentään käväisivät paikallisessa kertaalleen, ja viskinmaistajaisissa sekä rock-clubilla toisena iltana, mutta muuten vieraamme joutui/sai tutustua itselleen tuttuun Bostoniin itsekseen. Mikäpä siinä tutustuessa - Boston pisti parastaan säiden osalta, ja koko alkuviikon paistoi aurinko, oli lämmintä ja kauniin syksyistä.

T:n vierailun lisäksi viikko on ollut perussettiä. Eli, kokoajan jotain rutiinista poikkeavaa. Ellei rutiiniksi sitten halua laskea polkupyöräni ongelmia. Eilen siitä katkesi vaihdevaijeri, joten nyt se ihan oikeasti on yksivaihteinen. Reisilihakset vahvistuvat, kun ylitän matkallani Chestnut Hill:in ja Brookline Hills:it (heh heh).

Vähemmän rutiinia olivat E:n luokkaretki Arnold Arboretum:iin luontoa tutkimaan, koulun perinteiset kirjamyyjäiset (Book Fair) pyjamapartyineen, E:n ja Iso-O:n vapaapäivä Veteran's Dayn vuoksi ja erityisesti talossamme vuosia sitten asuneen aupairin saama ukaasi valamiehistöön saapumattomuuden vuoksi. Yhdysvalloissa kuka tahansa voi saada kutsun valamiehistöön (mekin!), eikä siitä kutsusta voi kieltäytyä. Satuin muistamaan aupairin nimen edellistä edellisen asukkaan puheesta, ja löysimme tämän, nykyään New Hampshiressä naimisissa olevan nuoren suomalaisnaisen onneksi nopeasti, jotta hän ehti 30 päivän kuluessa poistamaan itsensä 'rikollisstatuksestaan'.

Mukavaa rutiinista poikkeavaa oli myös E:n Parent-Teacher Conference. Opettajalla ei käytännössä ollut mitään negatiivista sanottavaa - ainoastaan E:n liiallinen itsevarmuus ja huono häviämisen sietokyky näkyvät ajoittain (nämä kaksi negatiivista puolta löytyivät, kun toin ne itse opettajalle esiin). Erityisesti hän ihmetteli ummikkona kouluun saapuneen pojan kirjoitustaitoa, ja ihmettelyyn liityin itsekin; E oli kirjoittanut n. 300 sanan jouhevan, lähes virheettömän aineen retkestämme Mount Katahdinille. Sillä aineella hän olisi todennäköisesti päässyt Suomen ylioppilaskirjoitusten englanninkielen aineosiosta läpi. Melkoista! E:n tarve olla paras tuli harmillisesti myös nähdyksi, kun huomasin luokan ulkopuolella olevasta, kesäkokemuksista kertovasta taulusta, että E "oli oppinut laitesukeltamaan [scuba diving]". Hmm. Snorkkelinkäyttö matalassa mökkirannassa ei ihan vastaa happipullon kanssa syvässä meressä sukeltamista. Keskustelimme tästä jälkikäteen ja sovimme, että pyrimme jatkossa pysymään faktoissa.

Perussettiä taitaa olla lopetuksenikin:"Jee, on viikonloppu!" Tiedossa on ainakin illallinen T:n professorin ja ystävien kanssa meillä ja E:n luokan vanhempien illanvietto luokkakaverin kotona.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Herkkuviikonloppu

Olemme herkutelleet koko viikonlopun. Vietyämme T:n lauantaiaamuna New Yorkin bussiin sai jokainen levittää omat Halloween-karkkisäkkinsä eteensä ja valita niistä viisi. Verokarhu-äitikin sai jokaiselta yhden. E suunnitteli ensin jättävänsä osan iltapäivään, mutta ei mennyt kauan ennenkuin jokaisen saalis oli muisto vain.

Karkkihumalan hälvennettyä ja T:n edellisenä päivänä tekemän herkullisen pastan laskeudettua päätin E:n ehdotuksesta palata vielä kerran kurpitsan pariin - olihan meillä Pikku-O:n preschoolissa koristelema 'pumpkin'. E toivoi kurpitsapannukakkuja, ja niitä tuli tehtyä. Kaikki söivät vatsansa pullolleen vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön makeuttamia paksuja lettuja. Unta ei tarvinnut pitkään odotella.

Talviaika alkoi yöllä, ja Iso-O juhli sitä herättämällä äidin ja E:n seurakseen puoli viideltä. Tai en minä noussut, mutten enää saanut untakaan. Niinpä riisipuuro sai aikaa hautua ennenkuin sitä yhdessä syötiin yhdeksän aikaan Pikku-O:n viimein kömmittyä ylös lämpimästä pedistään. Riisipuuron voimin siivosimme koko talon huomenna saapuvaa vierastamme - ja tietenkin itseämme - varten. Ja sitten oli taas nälkä. Teimme T:n vihjeen mukaan "aivonakkeja". Aivonakkien jälkeen piti sunnuntain kunniaksi ottaa taas jälkiruokaa - kurpitsakakkua ja vaniljajäätelöä. Nam.

Nyt alkaa herkuttelut meillä muilla riittää. Reipas New York-maratoonari-T soitti päässeensä hyvin maaliin suunnilleen samalla ajalla kuin elokuussa Helsingissä, joten on hänen vuoronsa vähän irrotella. Jäämme odottamaan tarkempaa kuvausta hänen saapuessaan kotiin huomenna mukanaan tämän lukuvuoden ensimmäinen suomalaisvieraamme T.

Jälkikirjoituksena lähinnä itselleni linkit erilaisiin harvemmin tehtäviin ruokiin ja herkkuihin. Saa niitä toki muutkin kokeilla. Herkullista viikkoa kaikille!

Kurpitsareseptejä:
Pumpkin puree (http://www.pickyourown.org/pumpkinpie.php)
Pumpkin Cake (http://www.squidoo.com/homemade-pumpkin-cake)
Pumpkin Pie (http://allrecipes.com/Recipe/walnut-pumpkin-pie-2/detail.aspx)
Pumpkin Bread (http://blogchef.net/pumpkin-bread-recipe/)
Pumpkin Pancakes (http://allrecipes.com/Recipe/pumpkin-pancakes/detail.aspx)
Pumpkin Seeds (http://theshoeboxkitchen.wordpress.com/2010/09/27/pan-roasted-pumpkin-seeds/)
Pumpkin Muffins (http://allrecipes.com/Recipe/pumpkin-muffins-ii/detail.aspx)
Pumpkin Chocolate Chip Cookies (http://allrecipes.com/Recipe/pumpkin-chocolate-chip-cookies-iii/detail.aspx)
Jouluruokia:
Perunalaatikko (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/226/Imelletty%20perunalaatikko/)
Porkkanalaatikko (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/4885/Porkkanalaatikko%20%28riisi%29/)
Lanttulaatikko (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/37662/Lanttulaatikko/)
Leivonnaisia:
Tiikerikakku (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/134903/Tiikerikakku/)
Taatelikakku (http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/kahvikakut/seijan_taatelikakku/#.UNSB2Kx0lnY)
Pullataikina pulliin, korvapuusteihin ja Bostonkakkuun (http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pullat/pikkupullat/)
American Pancakes (http://www.videojug.com/film/how-to-make-american-pancakes)
Mustikkamuffinssit (http://allrecipes.com/recipe/to-die-for-blueberry-muffins/)
Mustikka- (ja omena-)piirakka (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/4053/Mustikkapiirakka/)
Kääretorttu täytekakun pohjaksi (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/14116/K%C3%A4%C3%A4retorttu/)
Apple Pie (http://www.momswhothink.com/pie-recipes/apple-pie-recipe.html)
Ohut piparitaikina (http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pikkuleivat__keksit_ja_piparit/piparkakkutaikina__perinteinen/#.UNSBiKx0lnY)
Chocolate Chip Cookies (http://allrecipes.com/recipe/best-chocolate-chip-cookies/)
Perunarieska (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/2150/Perunarieska/)
Muita ruokia:
Kaalilaatikko (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/2359/Kaalilaatikko/)

lauantai 5. marraskuuta 2011

Espanjan ympärillä

Julkiset koulut eivät tarjoa vieraankielenopetusta, mutta kaikissa kouluissa on mahdollista osallistua maksullisiin kielikerhoihin. Mason-Rice:ssa ilmoituksen mukaisesti vaihtoehtoina olivat espanja ja ranska; muissa kouluissa olisi ollut näiden lisäksi tarjolla myös italiaa ja kiinaa. Koska E on jo kolmasluokkalainen, ja Suomessa edessä olisi ollut vieraankielen aloitus, annoimme hänelle mahdollisuuden valita espanjan ja ranskan välillä. E pohti pitkän, ja päätyi ranskaan. No. Kun kerhot lokakuun alussa alkoivat, tuli ilmoitus, että ranskakerhoon ei ollut riittävästi halukkaita. Pitkällisten selvittelyjen jälkeen E - aavistuksen pettyneenä - saatiin mukaan espanjakerhoon, ja tiistaina oli hänen ensimmäinen kertansa. Ryhmässä on vain 8 eri-ikäistä ja eritasoista lasta aloittelijoista jo pidemmällä olijoihin. Itselläni ei ole suuria luuloja E:n espanjankielen kehittymisestä, mutta ei kai pienestä altistumisesta haittaakaan ole. Alkuinnottomuudesta huolimatta E oli tunnin jälkeen iloinen, ja lupasi mennä uudelleen. Pari kaveriakin sieltä löytyi.

Löyhällä ajatusketjulla pääsemme espanjankielestä uuteen lastenhoitajaamme. Saimme tiistaiaamuna tietää, että pääsisimme Boston Ballet:in Romeo ja Julia-näytelmään torstai-iltana. Oma tuttu lastenvahtimme on muuttanut Maine:een Colby Collegeen, ja on syksyn Espanjassa vaihdossa. Olin yhteydessä hänen suomalaiseen äitiinsä, joka vastasi Espanjasta, ja järjesti meille pienien kiemuroiden jälkeen naapurintyttönsä A:n. A on vasta 14-vuotias Highschool Freshman (eli lukion ekaluokkalainen, syntynyt vuonna 1997!). A:n etninen tausta on kolumbialaisen äitinsä puolelta espanjankielinen. Kielitaito ei sellaisenaan ole A:lle siirtynyt, sillä heidän kotikielensä on yhdysvaltalaisen isän vuoksi aina ollut englanti.

Pitkän alustuksen jälkeen itse torstai-iltaan. Pienikokoinen, ja hyvin nuorennäköinen lapsenvahtimme saapui reippaana reppuaan kantaen kuuden jälkeen juuri parahiksi näkemään kaiken tarpeellisen ennenkuin meidän T:n kanssa piti lähteä. Lapset löysivät hänen kanssaa heti saman sävelen, ja jälkikäteen kuulin sekä A:n että lasten kertomana kaiken menneen oikein hyvin. Nyt meillä on jälleen lastenhoitaja, joka potentiaalisesti on käytössämme monta vuotta. Potentiaalisesti siksi, ettemme todellakaan tiedä, kuinka kauan täällä itse pystymme sinnittelemään, mutta ainakin A:n puolelta on tiedossa, että Highschool (=asuminen vanhempien kotona) kestää neljä vuotta. Keskitymme positiiviseen puoleen. Jee. Vaikka täytyy tunnustaa, että hieman hätkähdytti sen tosiseikan ymmärtäminen, että kun lastenvahti on vain kuusi vuotta E:a vanhempi, emme enää hirveän monta vuotta tarvitse lastenhoitajaa. Onpas aika mennyt eteenpäin!

Edelleen pidentyneen alustuksen jälkeen viimein itse asiaan, Romeo ja Julia-balettiin. T:n opiskelukaveri P, englantilaislähtöinen muusikko, soittaa Boston Ballet-orkesterissa, ja antoi saamansa ensi-iltaliput meille. Mieletöntä! Saimme hyviltä paikoilta nähdä ja kuulla Prokofjevin säveltämän ja Crankon koreografioiman baletin, jonka tarina on kaikille tuttuakin tutumpi. Ja eihän sitäkään voi väheksyä, että saimme olla liikkeellä kahdestaan. Arki-iltana ei helposti tule mihinkään lähdettyä, mutta kun tilaisuus tarjotaan hopealautasella, ei siihen voi olla muuta kuin tarttumatta. Upeaa, että tartuimme!

Myöhäiseksi venynyt ilta tietenkin aiheuttaa haastetta seuraavalle aamulle, mutta onneksi se sattui olemaan perjantai. Pikku-O on lomaillut loppuviikon opettajiensa koulutuspäivien vuoksi, joten hän sai jäädä isin kanssa nukkumaan meidän muiden lähtiessä silmät ristissä kohti koulua. Matkalla näimme kuolleen opossumin (pussikettu??). Surullista - auton alle se oli jäänyt, niinkuin niin moni muukin pieni eläin työmatkani varrella. Surkuhupaisaa oli myös ilmoittaa T:lle:"Polkupyöräni takavanne halkesi". Onneksi T on niin taitava! Tulisi mahdottoman kalliiksi viedä pyörä viikottain korjattavaksi kaikenlaisten ongelmien vuoksi.

Loppukevennyksenä maanantaisen Halloweenin kunniaksi lasten 'ihana' lällätys:"Trick or treat? Smell my feet! Give me something good to eat! If you don't, I don't care. I can pull your underwear!" Hmm. Ilo siitä, että lapset eivät altistu suomalaisille lällätyksille heikkenee nopeasti..

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Pelkoa ja kauhua

Viikonlopun lumimyräkkä päästi meidät helpolla. Kun pahimmillaan monta miljoonaa ihmistä oli ilman sähköä, eikä sadoillatuhansilla vieläkään ole lamput toiminnassa, ei meillä ollut valonvälkähdyksiä lukuunottamatta mitään ongelmaa. Ja kun Länsi-Massachusettsin Peruun satoi yli 80 cm lunta kerralla, ei meillä kolattavaa kertynyt kuin muutama sentti, ja sekin on jo sulanut. Ainoastaan päätön lumiukko tököttää vihreällä nurmikolla myrskystä muistuttamassa.

Lumiukon päättömyys sopi hyvin maanantaiseen Halloweeniin. Otimme varaslähdön jo sunnuntaina Newton Highlandsin Hyde Community Center:illä, jossa ensin alle kahdeksanvuotiaat pääsivät poimimaan karkkeja pöydältä ja osallistumaan erilaisiin kilpailuihin, ja sitten yli kahdeksanvuotiaat kävivät säikähtämässä Haunted Housessa. Ja ilmeisesti oikeasti säikähtämässä, sillä oikeana Halloween-iltana E kieltäytyi menemästä erään talon autotalliin viritettyyn Haunted Houseen kuultuaan sieltä karmeaa kiljuntaa.

Pikku-O otti aloitti karkinkerjäämiseen jo päivällä oman preschoolinsa ("piipuulin") lähitaloissa, ja toi kotiin säkillisen karkkia jo ennen varsinaista kierrostamme, jonka olimme sopineet tekevämme yhdessä E:n ja Iso-O:n kavereiden kanssa heidän lähiseudullaan. Lähdimme pimeän tultua yhdessä kiertämään ovelta ovelle:"Trick or treat!!" Seudulla, jolla kiersimme, oli kymmeniä lapsia vanhempineen samassa puuhassa, ja talot olivat todella panostaneet juhlaan. Kaduilla käveli toinen toistaan pelottavampia hahmoja, ja pihat olivat täynnä hautakiviä, hämähäkinverkkoja, pääkalloja jne. Olimme yli tunnin, ja jokaisen isot pussit olivat täynnä kaikenlaista makeaa. Lasten mielestä reissu oli oikein onnistunut. "Mennään taas trick or treat, äiti", ehdotti Pikku-O seuraavana päivänä.

Ihan koko elämämme ei ollut vain pelkoa ja kauhua, sillä kävimme lumimyräkän keskellä T:n ystävien kanssa nauttimassa sushia japanilaisessa ravintolassa (Fin's). Ihania annoksia. Lapset olivat tosi kivasti, vaikkei heille ruoka oikein maistunut. Ehkä sitä siksi jaksaa itsekin vähän heidän vuokseen hullutella; oli sitten Halloweenistä mitä mieltä tahansa.