- Pimpom.
- Mmm… päivää. Milläs asialla?
- Päivää nuorelle herralle! Olisiko ihan hetki aikaa keskustella mukavista työeläkeasioista?
- Työeläkeasioista? Nyt olis vähän muuta…
- Juu, ei, ihan hetki vaan jos nuorelle herralle sopii, ihan kertomaan vaan tulin lyhyesti näistä asioista?
- Noh, mitäs nyt sitten olis? Mulla olis tuolla just Kantin kolmas kritiikki pöydällä auki ja väikkäri puoliks kesken. Että muutakin tässä, lounaskin tekis jo hyvää…
- Siis… sattuukos nyt olemaan niin, että nuoriherra on ihan tutkijatyyppejä? Siis jos nyt yhtään arvailla uskallan, että olisko niin että väitöskirjaa sitä näin keskellä päivää?
- Joojoo – ja aika usein yölläkin. Mutta mitäs tää vierailu nyt sitten oikein koskee?
- Noh, katsokaas kun tässä on nyt käynyt niin, että ihan viran puolesta tulin nyt ihan teille kotiin asti kertomaan kun tässä on tapahtunut ihan mukavia asioita – just ihan niin kuin teidän kannalta kivasti.
- Niin, siis, että millä lailla?
- No, katsokaas kun tässä on nyt sellainen muutos tullut, tai siis on jo tullut mutta nyt sitten tästä teille ihan näin kotiovelle viestiä tästä tuomaan, että…
- Joo, mä nään että siinä sitä ollaan, mutta mikä se on nyt se juttu sulla – mulla oikeesti olis tuolla vähän homma kesken…
- No jos ihan nyt sitten asian ytimeen tässä, niin, sellainen on tämä muutos, että apurahansaajien eläkevakuuttaminen on toteutettu vuoden 2009 alusta maatalousyrittäjän eläkelain mukaisesti. Ja teidän kannalta…
- Eikun nyt askel taaksepäin. Siis otas nyt uusiksi!
- Niin, siis, apurahansaajat – niin kuin nuoriherrakin varmaan – on vuoden 2009 alusta alkaen otettu osaksi suomalaista työeläkejärjestelmää ja ihan tätä nyt teille tässä kertomaan tulin – ja ihan parista tähän niin kuin kokonaisuuteen liittyvästä seikasta… jos ihan pieni hetki olis vaikka näin tässä?
- No okei, anna tulla nyt sitten… mutta ei tässä kovin pitkään varmaan tartte?
- Juu, ihan nyt niin kuin pääkohdat vaan tässä… mutta eikös ihan mukava tietää, että se on niin kuin nyt maan viljelyn lisäksi otettu tämä hengen viljely osaksi maatalousyrittäjän eläkelakia… se siis nuorelle herrallekin antaa oikeuden noin niin kuin moneen sellaiseen etuun jota ihan varmaan sitten noin niin kuin vanhoilla päivillä ihan kovasti varmaan miettii ja sillä lailla hyvänä pitää?
- Joo, siis etuja? Olisko tässä siis mistä nyt sitte kyse?
- Niin, jos ihan luen tästä niin tulee sillai tiiviisti kun taitaa tutkijalla olla vähän muutakin tässä… niin, tulee siis oikeus vanhuuseläkkeeseen, osa-aikaeläkkeeseen, työeläkekuntoutukseen, työkyvyttömyyseläkkeeseeen, ja sitten tietysti myös omaisille oikeuden perhe-eläkkeeseen ja vielä tähän ryhmähenkivakuutuskorvaukseen apurahansaajan jälkeen… jos siis sattuis käymään vähän niin kuin niitä ikävämpiä asioita tässä niin kuin tämän apurahansaajan kohdalla… Niin, ja sitten tietysti on vielä nämä työtapaturmaturva ja oikeus sairauspäivärahaan… voihan se olla että vaikka kirja sieltä hyllystä kopsahtaa pahasti päähän taikka ihan sitten jotain muuta… että jos tällaista sitten tapahtuis…
- Noh, joo, aika matalat mulla nää kirjahyllyt kun ei isompia oo varaa… mutta siis olikos nyt siis niin että tässä oli siis niin kuin apurahatutkijan tilanne vähän niin kuin parantunut… ihan niin kuin reilustikin?
- Juu, juu… juu, sen takia tässä nyt sitten niin kuin ihan teidänkin kotiovelle tästä kertomaan kun… tässä tosiaan on nyt sellainen tilanne, että ihan mukavasti on tämä tilanne korjaantunut – ainakin kun tästä vähänkin taaksepäin näin niin kuin katselee
- Noh, hitto, on sitä tietysti vähän ehkä odotettukin että jotain tapahtuis. Oon nimittäin ollu aiemminkin jo huolissaan tästä opiskelijoiden opintoturvasta ja tietysti nyt vielä enemmän näistä omista sosiaaliturva-asioista näin tutkijana… tai, siis, ehkä vielä enemmän näin niin kuin perheen isänä kun noita lapsiakin on jo tässä
- Juu, juu, se on tosiaan, juu.. eeh, tilanne on tosiaan tässä muuttunut nyt sitten ihan reilustikin tosiaan… se on vaan se että kun tämä niin sanottu vuotuisen työtulon alaraja ylittyy niin sitä on sitten niin kuin osallinen näistä kaikista etuuksista niin kuin ihan sillä perusteella
- Aha! Ai että se on niin kuin niin yksinkertaista? Että vaan joku tuloraja… olisko sulla siitä tietoo, että millaisista tuloista tässä niin kuin on puhe? Mullahan siis on vaan yks apuraha mutta se on ihan…
- Jos tästä tutkijalle tällainen esite niin siitä selviää sitten tarkemmin…
- Joo, kiitos vaan. Aika hyvältä vaikuttaa tää jos tosiaan ihan tällä tuli nyt sitten kuntoon nää asiat
- Juu, ihan on tosiaan muutosta tapahtunut. Kun vaan ilmoittaa sitten sen apurahan niin sitten tulee se vakuutuspäätös sieltä.
- Jahap. Ja kuinkas se tapahtuu – siis se ilmoittaminen?
- Nommutta, sen voi ihan nopeasti itse laittaa vaikka pankkitunnuksilla internetissä sen hakemuksen – siinä ei mene kauan! Vaan se on hyvä muistaa että tässä on nyt myös tällainen ilmoitusvelvollisuus… eli että kun saa apurahan niin se on sitten hyvä ilmoittaa myös.
- Jaa, ilmoitusvelvollisuus?
- Juu… ihan vaan halutaan varmistaa, että kaikki soveltuvat apurahansaajat saavat mahdollisuuden tulla osallisiksi näistä etuuksista.
- Aha, mutta sehän kuulostaa ihan myönteiseltä. Ilmeisesti sen kummempaa ei sitten oo kuitenkaan… olikos se sitten tässä?
- Juu, kyllä se melkein tässä nyt sitten on. Se kun se vahvistetaan se työtulo niin sitten tulee sillä perusteella se lasku.
- Ööh… Että tulee lasku?
- Juu, juu… sen siis eläkelaitos vahvistaa sen vuotuisen työtulon määrän ja se on sitten niin kuin sellainen laskennallinen perusta tälle sosiaaliturvalle ja näille etuuksille… se on tietysti sitten se työeläkevakuutusmaksu ikään kuin apurahansaajan vastuulla… mutta siitä ei tarvitse itse huolehtia siitä maksun määrästä, se määritetään ihan näppärästi tämän eläkelaitoksen toimesta ja sitten vaan maksaa sen laskun niin kaikki onkin sitten ihan kivasti kunnossa
- Mutta siis lasku tulee kuitenkin?
- Kyllä juu, semmoinen työeläkevakuutusmaksu tulee sitten niin kuin laskuna juu… ja siihen liittyen tietysti työtapaturmavakuutusmaksu, ryhmähenkivakuutusmaksu, sairasvakuutuslain mukaiset maksut ja sitten ihan sellainen mahdollinen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen maksu.
- Ahaa… minkäslaisesta laskusta tässä sitten kuitenkin olis kyse? Vai onko se oikeesti laskuista?
- Ei, ei… ei tässä mistään isosta… karkeasti kun näitä on laskettu niin maksun suuruus on sellaiset reilu kymmenen prosenttia työtulon määrästä eli
- Siis, anteeks, kymmenen prosenttia? Sanoitsä reilu kymmenen prosenttia?
- Juuh… juu, kyllä me ollaan semmoisiin viidentoista prosentin lukuihin näissä päästy… Mutta se siis täytyy varmaan tässä kyllä nyt sanoa, että sehän on siis tästä laskennallisesta työtulosta – sehän on siis ehkä sanottava myös että kuluthan saa siis toki vähentää ennen tämän vuotuisen työtulon vahvistamista.
- Aijaa, tota… voisitsä ihan lyhyesti nyt vielä selittää tämän laskujutun? Musta tuntuu että mä en aivan nyt pysynyt kärryllä!
- Niin, ihan lyhyesti jos vielä, niin työskentelyyn ja kuluihin varatusta apurahasta vähennetään ensin kuluosuus, ja sen jälkeen vahvistetaan se niin sanottu vuotuinen työtulo – jota sitten käytetään laskennallisena perusteena näissä etuuksissa ja sitten tietysti myös näissä pienissä maksuissa.
- No joo, mun mielestä viistoista prossaa ei kuitenkaan oo ihan vähän… mutta kulut saa siis kuitenkin vähentää?
- Juu, juu, totta kai! Kaikki sellaiset kulut jotka on katsottu kuluvähennyskelpoisiksi… me sitten sitä arvioidaan sen hakemuksen perusteella.
- Eli kaikki kuluvähennyskelpoiset kulut… olikos tässä myös jotain tarkennettavaa? Mitäs tää ”kuluvähennyskelpoiset” oikein tarkoittaa?
- Niin, sillähän siis tarkoitetaan ihan näitä normaaleita työskentelyyn kiinteästi liittyviä kuluja… siis kaikkia sellaisia materiaali- ja matkakuluja jotka mahdollistaa sen varsinaisen työskentelyn.
- Aha. Eli siis esimerkiksi jos mä oon saanut apurahan työskentelyyn ja mahdollisiin kuluihin, niin siitä on sitten mahdollisuus vähentää ensin kaikki pakolliset opiskelukulut – ja sitten se loppu, jos sitä jää, niin sitten se vahvistetaan työtuloksi josta maksetaan se maksu… olinko mä nyt ymmärtänyt oikein?
- Juu, kyllä se siltä vaikuttaa että näin on. Tosin meillä on siis sellainen periaate, vaikka sitä tässä eläkelaissa ei nyt sanotakaan, että kun on tällainen työskentelyyn ja kuluihin oleva apuraha – niin kuin nuoren herran tapauksessa – niin siitä… niin siitä sitten on mahdollisuus vähentää kuluina puolet. Vaikka sitä kulukattoa ei siellä laissa olekaan, me ollaan kuitenkin ajateltu että siitä lopusta sitten tulee se vuosityötulo jolla pääsee niin kuin kiinni näihin etuihin!
- Että siis pääsee kiinni etuihin kun maksaa ensin puolesta… mutta pääsee kiinni etuihin. Siis jos – ja tosi tiukasti jos – nyt ymmärsin oikein, niin tosiasiassa esimerkiksi mun tapauksessa kaikkia kuluja ei siis huomioitais ollenkaan? Että kun mä maksan kaikenlaisia opiskelu- ja materiaalimaksuja enemmän kuin mitä mä saan apurahaa – eikä mulle jää käteen yhtään vaan mä päinvastoin maksan ite säästöpossusta – niin tästä huolimatta mulle siis katsottais että mä oon siis saanut työtuloa? Että mä siis olisin niin kuin siellä saajapuolella vaikka mä oikeesti maksankin? Eikä tätä oo edes lakiin kirjattu vaan tää on jokin eläkelaitoksen oma periaate? Että ”pääsee kiinni etuihin”?
- Niin, tavallaanhan sitä ollaan siellä saajapuolella silloin kun apurahaa saadaan… tätä on nyt sitten vähän tulkittu sillä lailla, että sitten niin kuin vastineeksi kaikista näistä hyvistä eduista niin pitäis sitten vähän maksaakin.
- Joo, joo, en mä siitä nyt tässä mitään ollu sanomassa, vaan siitä, että mun mielestä mä maksan jo! Siis omasta taskusta! Ja jos pistää plussat ja pelkät opinnoista syntyvät miinukset yhteen niin viivan alla on selvästi pelkkää miinusta. Eikä siellä oo mitään ”työtuloa” mistä enää määrittää yhtään mitään!
- Niin.. juu… mutta tavallaan sitä tuloa on kuitenkin ollu sen apurahan muodossa…
- Juujuu, mutta en mä silti ryhdy maksamaan vielä sen päälle kun mä jo maksan! Se apuraha vaan vähän lievittää tätä taloudellista tuskaa! Musta tuntuu että tää sun ”etujuttu” rupee vähän haisemaan joltain! Onneks tää ilmeisesti on nyt vähän samanlainen tarjousjuttu kuin joku lehtikauppias puhelimessa?
- Nooh, nooh, ei kai nyt sentään… ihan mukavalla asialla tässä liikkeellä ollaan. Ei tässä nyt varmaan ole kenelläkään tarvetta ajatella muuta tästä asiasta. Onhan se kuitenkin iso etu jo tämä ajatus eläkkeestä… Sehän on tässä ihan erityisesti nyt nuoren tutkijaherran apuna noin niin kuin tulevaisuutta silmällä pitäen.
- Siis… puhutsä mun tulevaisuudesta nyt? Eikös se ollu ihan tässä… missä mä näin… Siis just jostain luin että nykyiseen eläkejärjestelmään nyt jo sisältyvät muutokset vaikuttaa kaikkien tulevien eläkkeiden tasoon aivan selvästi enemmän kuin on osattu odottaa. Sehän on se ”elinaikakerroin” mikä leikkaa ihan jokaisen tulevan eläkkeensaajan eläkettä isolla kädellä! Ja sitä enemmän se leikkaa, mitä enemmän oot syntynyt just sillon kun mä oon! Ja sitä paitsi – nyt kun tästä puhumaan päästiin – niin eihän tästä oo kuin pari vuotta kun oli iso haloo siitä, kun sote-ministeriön eläkevakuutuspomo kertoi ettei tää meidän työeläkejärjestelmän tulevaisuus ole mitenkään vakaalla pohjalla. Sehän piti hyssyttää hiljaseks koko tyyppi oikein kunnolla ettei koko palkansaajakunta demoralisoidu kun eläke kyllä tulee mutta niin pienenä ettei siinä oo mitää järkee! Että siis sen joskus seitkytvuotiaana saatavan yksi euro kuukaudessa -eläkkeen takia mä luulen että mun ei nyt kannata lähtee tähän sun touhuun mukaan ollenkaan. Vai ehkä sä ootkin tässä oikeesti kauppaamassa tätä sun ”etutuotetta” jotta sä saisit mut maksamaan sitä hillitöntä vajetta joka siellä eläkemaksukyvyssä piilee? Sori, tää kuluttaja ei lankee tähän tarjoukseen!
- Nono… toki meillä ehkä yhteiskunnallisesti voi olla joitain kysymyksiä noin yleisellä tasolla tässä kokonaisuudessa, mutta ei kai tässä ihan niin vielä kunnottomassa tilassa olla… taitaa tutkijaherran ajatukset olla nyt vähän kiihtyneet
- No nii on, eihän tässä oo mitään järkee! Mä taidan nyt jättää tän väliin ja mennä nyt takas kirjottaan sitä mun tutkimusta – jos se olis nyt loppuun käsitelty tää meidän juttu!
- Noh, noh, ihan pieni hetki vielä… tässä on kuitenkin nyt sellainen tilanne, että tähän on tähän kokonaisuuteen – ihan nyt vain tosiaan näitä hyviä etuuksia ja niistä osalliseksi pääsemistä ajatellen – kirjattu kuitenkin sellainen periaatteellinen ajatus, että tämä vakuuttamisasia on niin kuin apurahan saajan kannalta ikään kuin pakko. Että tässä on tämä pakkovakuuttamispykälä, jonka perusteella tässä nyt itse asiassa olen tätä viestiä tuomassa… että kun nuori herra ei ilmeisesti ole huomannut tätä ilmoittamisasiaa hoitaa kuntoon niin eläkelaitos on niin kuin lain nojalla nyt sitten pakkovakuuttanut teidät… ihan vaan tosiaan kuitenkin – yritän tätä niin kuin pitää kovasti nyt tässä esillä – ihan niiden asian hyvien puolien takia! Mutta tässä on niin kuin tämä eläkelaitoksen päätös ja… ja tässä, tässä vielä tämä lasku ensimmäisestä maksuerästä niin kuin viivästyskorkoineen…
- Siis… siis, ootsä… ei kai tää voi olla totta… siis kuulinko mä nyt oikein? Pakkovakuuttamista ja -maksamista… ooksä tosissas?
- Juu, kyllä se nyt tosiaan tilanne näin tässä tällä kertaa… tätä on tätä seuraavaa laskua tarkistettu sitten vielä tällä indeksillä… se kun muuttuu kalenterivuosittain niin sitä on tätä työtuloa sitten niin kuin laskennallisesti korotettu ja samalla tietysti vielä tätä vakuutusmaksua…
- Korotettu! Mutta mun apuraha on maksettu kokonaan jo viime vuoden puolella! Ja se on kulunutkin loppuun jo viime vuoden puolella! Että mitä mä jollain indeksikorotetulla vakuutusmaksulla tässä nyt vielä sitte… eihän mulla oo mitään tuloakaan!
- Niin, no tässä tilanteessa on kuitenkin tosiaan nyt katsottu tätä laskennallista työtuloa ja katsottu sen jatkuvan näin vielä ihan elokuulle saakka… se on tämä työtulo joka sitten määrittää tätä maksua jonka
- Joka mun on ilmeisesti siis pakko maksaa! Vaikka mulla ei pakollisiin tutkimuskuluihin edes riitä se apuraha!
- Niin… tässä nyt tosiaan on vähän tällainen tilanne…
- … että nyt lyödään meikäläisen tajuntaan eläkelain kokoista reikää… pitääkö tässä lähtee lakki kourassa pankkiin neuvottelemaan lainasta että saa nää ”työtulosta” muodostuvat ”ihan kivat maksut” hoidettua ennen kuin joku tulee ja vie? Mitä sä oikein niin kuin ehdottaisit tässä? Jos olisit mun tilanteessa, niin voisitko sanoo, että täähän on tosi kannatettava juttu ja että jeejee, nyt tulee eläkettä! Kun eihän sitä sitten kuitenkaan tule!! Jos… ja jos tätä niin kuin ajattelee toisin päin, niin mitä sä oikein tällasesta saat niiden sun kavereiden kanssa jotka vähän ajattelee että ”meillä on nyt tällanen periaate, jota käyttämällä pääsee niin kuin näihin etuihin kiinni”… että mitä sä niin kuin oot tässä nyt hakemassa tollasella henkilökohtasella tasolla?
- Niin… niin, minähän tässä vain tosiaan edustan ihan nyt vain tätä kokonaisuutta… että sillä lailla tässä ei niin kuitenkaan olla ihan vain omalla asialla… mutta jos vaikka tehtäisiin nyt tässä hyväksi lopuksi vielä sillä lailla, että nyt näin symbolisesti otan itse kuitenkin vielä tämän lakin päästä ja toivotan teille näin tällaisen päivän kunniaksi ihan kivoja tutkija- ja eläkevuosia…
- … ei… ei… ei saatana… ei voi olla… Sullahan on sarvet!! … eikä toikaan taida olla mikään kolmipiikkinen kävelykeppi… hei… voi Kristus tuu ny… ei jumalauta… mitä sä nyt... armoooo!!
keskiviikko 23. helmikuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.