keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lumimyrsky Juno

Lumimyrsky Juno pysäytti liikenteen 24 tunniksi keskiyön ma 26.1. ja ti 27.1. välisenä aikana Massachusettsissa (kuvernöörin määräyksellä ajokielto kaikille paitsi hälytysajoneuvoille sakon ja/tai vankeusrangaistuksen uhalla) ja suunnilleen samaksi ajaksi muissa myrskyn alle jääneissä osavaltioissa. Koulut olivat kiinni tiistain ja keskiviikon, kaikki viralliset liikkeet, virastot ym. tiistain, eikä Bostoniin ollut asiaa millään menopelillä koko tiistain aikana. Lumimäärät vaihtelivat 2 ja 3 jalan välillä (24-36 tuumaa eli 61-91cm). Onhan se paljon mihin tahansa kerralla. Worcesterissa itse asiassa satoi enemmän lunta kuin kertaakaan aiemmin. Kun Suomessa nauretaan elämän pysähtymiselle Yhdysvalloissa lumisateen sattuessa on hyvä pysähtyä miettimään, miten erilainen Suomen lumimyrsky on. En ole Suomessa kertaakaan nähnyt vuorokauden aikana satanutta koko talven lumikertymää. Olisi siinä tekemistä kunnon aura-autoille Suomessakin. Ja täällä ei ole kunnon aura-autoja. Ainakaan Newtonin käytössä.

Varauduimme myrskyyn kauppareissulla sekä veden varastoimisella. Sähkölaitteet latasimme täyteen latinkiin, mutta generaattoria emme sentään hankkineet. Eikä sille olisi ollut tarvettakaan. Onneksi. Sähköt toimivat moitteettomasti koko myrskyn ajan, eikä vedestäkään ollut pulaa. Viranomaiset varautuivat 200.000-400.000 sähkökatkoon, mutta viralliset lukemat jäivät muutamaan kymmeneen tuhanteen.

Myrskyn vielä moukaroidessa seutuamme aloitimme lumityöt. Koko viiden hengen porukallamme meni lähes neljä tuntia kolata ja lapioida pihatiemme puhtaaksi. Ja kyseessä kuitenkin oli puuterilumi, eikä mikään raskas nuoska. Muutama tunti myöhemmin teimme saman puolessa tunnissa sekä T vielä illalla 15 minuutissa. Lumisateen jo loputtua keskiviikkona meni viimeistelyyn enää puolisen tuntia. Päivä onkin ollut kaunis ja aurinkoinen. Juuri sellainen kuin se lumimyrskyn jälkeen tyypillisesti on.

Nyt meillä sitten on sitä lunta, jota jo ehdittiin hieman kaipailla. T lähti katsastamaan tilanteen Bostonin 'Laajavuoreen' Blue Hills:iin. Harmi, että ensimmäinen lumiviikonloppumme sujuu T:lla nenä kiinni tietokoneruudussa; 60 esseetä saapuu jälleen korjattavaksi. Me muut taidamme ottaa pulkat mukaamme ja suunnata koulun mäelle laskemaan. Ellemme sitten tempaise ja tee jotakin räväkkää. Minun persoonallisuudellani tosin taitaapi jäädä räväyttämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.